Акад. Иван Миланов: Лекари стават хора, които са силни индивидуалисти, които искат да покажат, че са най-великите и най-много могат

ivan milanov

Проф. Иван Миланов даде специално интервю за Medical News на 14-ия Национален конгрес по неврология в к.к. Златни пясъци, след като се сдоби с почетното звание – академик.

Акад. Миланов, как оценявате присъствието на 14-тия конгрес по неврология, повече ли са хората спрямо миналата година?

Хората не са повече, присъстват около 800 човека, които мисля, че и миналата година бяха, като това са почти всички невролози. Ако дойдат повече, трябва да се затворят неврологичните отделения в държавата, т.е. всички, които имат възможност, са дошли, което е много хубаво. Имало е години, когато са идвали 200 човека, така че … добре е.

Какви са актуалните теми на форума?

Тази година новостите са повече, като актуалните теми са свързани най-вече с паркинсоновата болест, главоболието, множествената склероза. Като казвам нова информация, основно говоря за лечение. Защото неврологията е известна с това, че много знае, а малко може. Ние познаваме много добре механизмите на заболяванията, но не разполагаме със средства за лечение и затова се радваме най-много, когато се появи нов метод за подобряване състоянието на нашите пациенти.

Разкажете ни повече за Вашия опит с иновативното лечение за късната паркинсонова болест с леводопа/карбидопа интестинален гел.

Започнахме да прилагаме лечението преди 3 години първо в нашата клиника, тъй като имаме най-голям опит с паркинсоновата болест. За момента, заедно с Александровска болница, пациентите са общо 40, като разходите се поемат изцяло от НЗОК. Държа да отбележа, че резултатите са уникални и не познавам пациент, който да се е отказал поради липса на ефект или поради странични реакции.

Както видяхме на видеата по време на конференцията: човек, който е тежко инвалидизиран, се връща към нормален начин на живот. Лечението наистина е много скъпо, но удължава живота на пациентите, защото на практика без интестиналния гел те умират след известно време поради усложниения.

На какво ниво е българската неврология спрямо европейската, акад. Миланов?

На много добро ниво е българската неврология, което поначало винаги е било така, защото имаме една много хубава неврологична школа като възможности за диагностика,  възможности за лечение – на практика разполагаме с всичко. Освен това, тук сме поканили като лектори елита на европейската и донякъде американска неврология.

Атрактивна ли е неврологията като специалност за младите лекари и предоставя ли добри възможности за кариерно развитие?

По мое мнение неврологията не е много атрактивна, защото не е специалност, в която могат да се печелят много пари, за разлика от инвазивната кардиология и хирургията, например. От друга страна е тежка като пациенти. Ако, живот и здраве, в България се развие инвазивната неврология, което се стремим да направим, то тогава ще се привлекат повече млади хора, защото при нея са необходими млади лекари, които биха могли да внедрят някои новости и да печелят пари на практика, тъй като това също е важно.

Какви са предстоящите проекти в областта на неврологията?

След един месец ще правим обучение на невролози, пак ще дойдат хора от чужбина. Обучението ще е за главоболието, за да може да разширим познанията на повече колеги в тази област, тъй като там понякога имаме проблеми с диагностиката. Иначе, като цяло, до края на годината не се очаква мащабно събитие.

Какво мислите за идеята да има социална мрежа за лекари в България – Medical Book ?

Великолепно, това е много хубаво. Само не знам дали знаете, че една от малкото професии, при които хората не работят в екип, е лекарската. Лекари стават хора, които са силни индивидуалисти, които искат да покажат, че са най-великите и най-много могат. Именно поради това, като погледнете в лекарското съсловие, всеки с всеки е скаран, всеки казва: остави го, този нищо не разбира. И за съжаление, това е истина. Така че това за социалната мрежа е много хубава идея, като особено ще е полезна възможността медиците да си обменят опит, да си помагат.

Какво бихте посъветвали специализантите по неврология?

На специализантите по неврология искам да кажа, че ако искат да имат добро кариерно развитие, а не да печелят много пари, защото това няма как да стане в неврологията, са добре дошли и мисля, че в момента имат много възможности.