Акад. Иван Миланов, невролог: Неврологията е изправена пред революция в ранната диагностика и лечението на Паркинсоновата болест

Акад. Иван Миланов, невролог: Неврологията е изправена пред революция в ранната диагностика и лечението на паркинсоновата болест

350 холандски лалета – символ на заболяването, вече красят голямата алея на Университетска болница по неврология и психиатрия „Свети Наум”

11 април 2016 г.

Близо 15 000 са болните от паркинсонова болест у нас и независимо от това, че заболяването не засяга често млади хора, то е с голяма социална значимост, защото петото десетилетие, когато най-често се появява то е най-зрялата, активна и творческа дейност за човека. Това заяви на пресконференция днес по повод 11 април – Световния ден за борба с болестта на Паркинсон акад. Иван Миланов, директор на УСБАЛНП „Св. Наум”. По неговите думи още в недалечно бъдеще диагнозата ще може да се поставя много рано, защото с помощта на стомашна биопсия ще могат да се изолират специфични клетки, характерни за паркинсоновата болест. Също така не е много далеч времето, когато медицината ще може да разчита на ваксини за предпазване от заболяването.

Вярно е, че животът на болните от паркинсонова болест е много труден, но също така е вярно, че вече разполагаме с модерни и ефективни терапии, които могат сериозно да подобрят състоянието на пациентите, в това число и на онази група, която е засегната от късен паркинсонизъм, отбеляза акад. Миланов и поясни, че лечението с помпи и интестинален гел, което се прилага и у нас, в голяма степен възвръща качеството на живот на болните. Това, което продължава да бъде смущаващо обаче е отношението на обществото към хората с тази диагноза – то категорично е стигматизиращо и изпълнено с неразбиране и недоверие, каза още неврологът. Според акад. Миланов е необходима целенасочена работа за постигане на по-добра информираност на хората и преодоляване на тази нагласа.

Днес бе даден стартът на Информационната кампания „Живот с паркинсон”, която има за цел да помогне на болните и техните близки да бъдат по-информирани, за да контролират по-добре заболяването и да живеят по-пълноценно.

По идея на няколко пациентски организации – „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“, „Националната асоциация на хората, болни от късен Паркинсон“ и Асоциация „Двигателни нарушения и множествена склероза”, на главната алея на УСБАЛНП „Св. Наум” вече са засадени 350 холандски лалета – емблема на болестта, която има много интересна история. През 1980 г. холандският градинар Ван дер Велде, самият той засегнат от паркинсонова болест, селектира нов сорт лале и го назовава с наименованието на болестта. Оттогава красивото цвете става символ на заболяването по цял свят. Лалетата за болница „Св. Наум” са специално доставени с помощта на Националния алианс на хората с редки болести.

От днес до края на април в рамките на кампанията ще се проведат безплатни неврологични прегледи в няколко града в страната. За информация тук:

Източник: http://www.zdrave.net/news/novini-210/nevrologiyata-e-izpravena-revolyutsia-v-rannata-diagnostika-63835

Свързани новини