Антипаркинсонови медикаменти, хранене и хранителни добавки

Hranitelni-dobavki-tseni

Антипаркинсонови медикаменти, хранене и хранителни добавки

08 март 2017

Важно е лекарствата да се вземат навреме, но също така е важно да се има предвид, че някои храни могат да променят действието на медикаментите за лечение на паркинсон. Така че може да се наложи внимателно да планирате кога да се храните и кога да си пиете лекарствата.

Ефектът на протеините върху действието на антипаркинсоновите медикаменти

При някои хора протеините, съдържащи се в месото, рибата, яйцата, сиренето, киселото мляко, ядките, бобовите храни и варивата, изглежда променят ефекта от лечението с леводопа. Принципно лекарите съветват да приемате медикаментите за лечение на паркинсон най-малко 30-45 минути преди хранене. Може да намалите количеството на протеините, които консумирате по-рано през деня. Оставете ястието с най-голямо съдържание на протеини за вечеря, тъй като по-бавното действие на медикамента през нощта може да не е от толкова голямо значение в сравнение с всяко друго време от денонощието.

Не трябва да изключвате протеините от диетата си, защото те са от жизненоважно значение за възстановяването на организма и му помагат в борбата с инфекциите. Намаленият прием на протеини може да доведе до опасен спад в телесното тегло.

Ако желаете да промените часовете, в които приемате храни, богати на протеини, е много важно първо да обсъдите тези промени с личния си лекар или със специалист-диетолог. Към диетолог може да ви насочи личният ви лекар или специалист.

Витамини, минерали и хранителни добавки

Една добре балансирана диета ще осигури адекватни нива на витамини и минерали за повечето хора. Ако смятате, че организмът ви има нужда от определен витамин или минерал, е препоръчително да се стремите да консумирате повече от храните, които го съдържат, отколкото да приемате хранителни добавки. Внимавайте, прекомерните количества витаминни добавки могат да имат отрицателен ефект върху вашето здраве и да попречат на действието на медикамента за лечение на паркинсон, който приемате. Ако мислите да закупите хранителни добавки с витамини и минерали, които се предлагат без рецепта, от аптека или магазин за здравословни храни, първо се консултирайте с личния си лекар, лекар-специалист или диетолог.

Източник: https://www.parkinsons.org.uk/content/parkinsons-medication-diet-and-supplements

Свързани новини