Болест на Паркинсон: следете състоянието на вашата кожа

Болестта на Паркинсон засяга централната нервна система и, въпреки че има редица терапии, които забавят нейното прогресивно протичане, засега не е открито доказано ефективно лечение. Най-общо, причината за развитието на заболяването е загуба на функциониращи нервни клетки в мозъка. Тези нервни клетки изпълняват ролята на посредник между централната и периферната нервна система. Клиничните белези на болестта на Паркинсон се развиват постепенно в хода на времето и при появата си често могат да бъдат пропуснати.

Има обаче редица доказателства, че един от най-ранните симптоми е промяната в обичайното състояние на кожата. Пациенти, страдащи от болестта, съобщават че с времето тяхната кожа става по-омазнена, а участъците от тялото, където промяната е най-осезаема са челото, скалпът, веждите и носът.

От друга страна, редица пациенти споделят за обратното явление, а именно, че на тези места кожата им става по-суха и се появява белене на епидермиса. Отлющените участъци са бели или жълтеникави на цвят.

„При много от засегнатите от болестта на Паркинсон се появяват споменатите кожни проблеми, като най-силно изразени са те по лицето и скалпа. Редица пациенти пък съобщават за обилно потене. Същевременно скорошни проучвания разкриват, че страдащите от това невродегенеративно заболяване са с повишен риск от развитие на рак на кожата”, обясняват специалистите.

В случай, че сте диагностицирани с болест на Паркинсон и забележите промяна в състоянието на Вашата кожа, има няколко начина, по които можете да подобрите нейното състояние.

Изплаквайте ръцете си с топла вода, а когато измивате сапуна, го правете с хладка. В случай на засягане на скалпа, подберете шампоан, съдържащ селен или кортикостероиди. Ако симптомите не отшумят, запазете час за консултация с дерматолог.

 

Свързани новини