Болкови оплаквания при болест на Паркинсон: как да се справим?

Голяма част от пациентите с болест на Паркинсон се оплакват от болка. Добрата новина е, че съществуват редица методи- със или без помощта на лекарства, с които тези симптоми могат да бъдат овладяни.

Специфичното при болестта на Паркинсон, е че видът и мястото на болката са строго индивидуални. Тъй като причините за симптоматиката са много е необходимо за всеки пациент да уточни дали тя произтича от самото заболяване или от друга придружаваща болест- например артрит.

Ето и няколко въпроса, с които можете да си помогнете:

Какът тип болка е свързана с болестта на Паркинсон?

Тук се включва изгарящи усещания в мускулите, остра пробождаща болка от нервно окончание, като засягането на последното може да е свързано и с мравучкане. Пулсираща и стягаща болка има при некоординираните движения, известни като дискинезия, а липса на покой има при атаксията.

Какъв тип медикаменти се изписват за отшумяване на оплакванията?

Лекарство на първи избор обикновено са допаминовите агонисти. Леводопа е подходящ поради факта, че овладява двигателните смущения и произлизащата от тях мускулна болка. Прилагат се и широк спектър от аналгетици. Преди за започнете лечението, трябва да информирате своя лекар за всички медикаменти, които приемате, включително тези на билкова основа или без предписание.

Какви алтернативни методи се използват за облекчаване на болката?

Най-често медикаментозното лечение се комбинира с физиотерапия, включително масажи, ултразвук, затопляне или изстудяване, активна рехабилитация за гъвкавост и сила, както и аеробика.

Друг метод за лечение е акупунктурата, състояща се в поставяне на тънки игли в ключови места от тялото. Важното при този алтернативен похват е изборът на квалифициран специалист.

От своя страна йогата става все по-разпространен метод за рехабилитация, защото намалява мускулната скованост чрез упражнения за гъвкавост, а правилното дишане подпомага релаксацията.

Не на последно място, от полза е физическата активност. Правилно изпълнените упражнения подобряват мускулната сила, увеличават гъвкавостта и подобряват костния метаболизъм.

Преди да изберете някой от изброените методи, имайте предвид следните неща:

  1. Обсъдете с Вашия лекуващ лекар кой е най-подходящото лечение в конкретния случай
  2. Имайте предвид, че както всяко лечение, терапията против болка изисква търпение и постоянство, а резултатите не се появяват веднага
  3. Нито един от посочените методи не е напълно ефикасен. Преживяванията на всеки пациент с болест на Паркинсон са строго индивидуални и същото важи за справянето с болката. Ето защо изготвянето на персонализиран план е от огромно значение.

Д-р Силвия Скелина

Свързани новини