Болни от паркинсон играха хоро на надеждата

Болни от паркинсон играха хоро на надеждата

14 април 2015 г.

Пациенти с паркинсонова болест играха хоро на надеждата. „Национална организация на хората, болни от късен Паркинсон“, „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“, лекари и близки отбелязаха с тъпан и хоро Световния ден за борба с болестта – 11 април.

Хора, страдащи от болестта танцуваха в името на надеждата за живот и силата на човешкия дух.

Защо хоро? Защото то свързва хората по един особен начин, кара танцьорите да се заредят с енергията си, да споделят душата си, помага им да забравят проблемите и да станат част от нещо по-голямо, а именно танца.

Късният Паркинсон има три метода за лечение в световната практика – помпа с интестинален гел, дълбоко-мозъчна стимулация (ДБС) и апоморфинова помпа. Лечението с помпа с интестинален гел се реимбурсира от НЗОК, като то коренно променя живота на болните и им помага да се върнат към нормален начин на живот.

В целия свят месец април е посветен на борбата със заболяването. Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което засяга над 6 милиона души. В България болните са около 15 000 души. В напреднал стадий са 30%, а в последен – около 1000 души.

На хорото се хванаха повече от 20 пациенти в последен стадий, които благодарение на лечението със специална помпа могат да бъдат активни и да водят нормален живот.

Верка Няголова, която страда от заболяването, споделя, че за нея преди е било немислимо дори да стане от леглото без чужда помощ, а днес може дори да танцува.

Средно след 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналия стадий, а в последния – след още 3-4 години.

От паркинсон най-често заболяват мъжете. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора – на около 30 години. За съжаление, симптомите се проявяват, когато заболяването е в напреднал стадий.

Източник: https://news.bg/crime/bolni-ot-parkinson-igraha-horo-na-nadezhdata.html

Свързани новини