Българите бъркат старческото треперене с болест на Паркинсон

Българите бъркат старческото треперене с болест на Паркинсон

 14 май 2016 г.

При голям интерес преминаха безплатните неврологични прегледи за паркинсонова болест през месец април. Специалисти от 6 града приеха и прегледаха над 400 пациенти, като най-много бяха болните, потърсили консултация в столичната УМБАЛНП „Св.Наум“и УМБАЛ „Св.Георги“ в Пловдив. Невролозите от двете университететски болници консултираха по 100 пациенти, в УМБАЛ „Александровска“ са прегледани 60 болни, в УМБАЛ „Св.Марина“ – Варна – 80, в двете университетски болници в Плевен и Стара Загора – по 30 пациенти, а в МБАЛ – Русе – 20.

По обобщени данни у нас има близо 15 000 пациенти с паркинсонова болест, а 10% от тях са в напреднал стадий на заболяването.

Някои от потърсилите ни се оказаха силно притеснени без основание, отбелязаха медиците. Те поясниха, че са се сблъскали с една често срещана заблуда, при която възрастни болни приемат старческото треперене на ръцете като симптом на паркинсоновата болест. Усилията в посока на по-добра информираност на обществото трябва да продължат, категорични са невролозите. Важно е да се знае, че някои нетипични симптоми като намаляване силата на гласа, загуба на обоняние, промени в почерка, причерняване и загуба на равновесие при рязко ставане могат да бъдат насочващ симптом, допълниха още те. Ако имате съмнение, че развивате паркинсонова болест, не се колебайте да потърсите личния си лекар или невролога, посъветваха те.

Организаторите на кампанията „Национална организация на хора, болни от късен Паркинсон“ и „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“ са разработили девет  по-малко известни симптома на болест на Паркинсон, за да помогнат на хората по-лесно да разпознават симптомите.

Девет по-малко известни симптома на болест на Паркинсон:

  • Нарушения на съня;
  • Депресия и тревожност;
  • Сила на гласа;
  • Загуба на обоняние;
  • Когнитивни нарушения;
  • Ортостатичната хипотония е спадане на кръвното налягане при промяна на положението, например изправяне от седнало положение;
  • Дистония;
  • Безизразност. Брадикинезия е забавяне и/или загуба на спонтанните и волевите движения;
  • Умора и апатия.

Съвременното лечение на болестта е достъпно и у нас, всички световно утвърдени методи и нови лекарства са добре познати и няма причина болните да се опасяват, че болестта им е фатална и лечение за нея не съществува, категорични бяха невролозите.

Водещият невролог акад. Иван Миланов подчерта, че светът върви напред и само след няколко години ще може да разчита на ранна диагноза след биопсия на червата и на превенция с помощта на ваксина.

Източник: http://www.puls.bg/health/highlights/news_23494.html

 

 

 

Свързани новини