Връзка между храненето при Паркинсон и приема на медикаменти

В няколко поредни статии Ви представихме полезни съвети за съставяне на здравословно меню на Вашия близък с Паркинсон. Разказахме Ви как да комбинирате храни от различните хранителни групи, как чрез храната да контролирате теглото на човека, за когото се грижите, а също и да повлиявате запека, който се среща често при хора с тази болест.
Може да Ви се стори странно, но храната има отношение и към приема на лекарства за Паркинсон и е възможно да помогне или да попречи за тяхното усвояване. Освен това храната може да бъде източник на полезни за тялото витамини и минерали, които да облекчат състоянието на Вашия близък.

Кога трябва да приемам лекарствата си за лечение на Паркинсон?

Най-подходящото време за приемане зависи от самото лекарство. Трябва да обсъдите това подробно с личния лекар или невролог. Има обаче някои „общи положения“, с които е добре да се съобразявате.

Протеините в храната могат да попречат на резорбцията на антипаркинсоновите лекарства. Важно е да приемате медикаментите с голямо количество течност – вода, нектар или сок. Напитките помагат таблетките да достигнат където трябва в червата, за да се резорбират. В никакъв случай обаче не допускайте Вашият близък да пие антипаркинсоновото лекарство с прясно мляко.

Ролята на протеините

При някои хора протеините (които се съдържат основно в червените меса, рибата, птичето месо, яйцата, прясното мляко, киселото мляко, ядките, бобовите растения и варивата) изглежда, че намаляват ефекта на лекарствата. Този проблем може да се избегне, ако те се приема 45 минути преди хранене или час и половина след хранене.

Препоръчва се също големи количества протеини да не се консумират на едно хранене. Приемът им трябва да се разпредели през целия ден.

Може ли болният да приема антиацидни средства?

Антиацидите (които се използват за облекчаване на дискомфорта при нарушения на храносмилателната система, не трябва да се приемат едновременно с други медикаменти, защото могат да нарушат тяхната абсорбция.

Витамин Е

Първоначално едно пилотно проучване сочеше, че е възможно витамин Е да забавя прогресирането на паркинсоновата болест, но последващо, по-задълбочено изследване, отхвърли това твърдение.

Антиоксиданти

Антиоксиданти са витамините от групата А, С и Е. Те са известни също като чистачи на свободни радикали и помагат за намаляване на причинената от окисляването вреда. В нормални количества, те играят положителна роля в организма. Приемането на прекомерни количества от тези витамини под формата на хранителна добавка обаче може да се отрази негативно на действието на антипаркинсоновия медикамент, който Вашият близък приема.

Калций и витамин D

Пациентите с Паркинсон са с повишен риск от остеопороза. Затова е необходимо да се приемат достатъчни количества калций и витамин D, за да се поддържат костите здрави и силни.

Калций се съдържа основно в млечните продукти като прясно мляко, сирене, кашкавал и кисело мляко, в някои консервирани риби и в обогатените с калций зърнени закуски и плодови сокове. Важно е да се приемат най-малко три порции с богати на калций храни дневно. За правилното абсорбиране на приетия с храната калций е необходим обаче витамин D. Излaгaнeтo нa cлънчeвaтa cвeтлинa е нaй-ecтecтвeният нaчин зa нaбaвянeто му. Ако човекът, за който се грижите, е по-възрастен и рядко излиза от къщи, може да е необходимо да приема допълнително количество витамин D. Храни, богати на витамин D, са сьомга, маргарин, яйца, черен дроб. Старайте се да включвате в ежедневното меню на своя близък храни, богати на калций и витамин D.

Свързани новини