Акад. д-р Иван Миланов: Това лечение увеличава значително живота на болните от паркинсон

ivan-milanov-300x200

в-к Доктор, 18.05.2015 г., стр. 14

doktor 18052015_MАкад. д-р Иван Миланов е директор на Университетската болница по неврология и психиатрия „Св. Наум“ в София. Ето неговата гледна точка за иновативната терапия с интестинален гел.

– Проф. Миланов, от колко време в болница „Св. Наум“ се прилага терапията с интестинален гел при късен паркинсонизъм?

– Терапията с интестинален гел започна първо в нашата клиника преди три години, защото имаме най-голям опит с тези пациенти. Към болница „Св. Наум“ е създадено специализирано отделение още през 1962 г., което по-късно стана клиника за лечение на паркинсонова болест. Заедно с Александровска болница и „Св. Марина“ във Варна имаме 40 пациенти на иновативната терапия с инфузионна помпа и комбиниран интестинален гел.

Досега не знам някой от тях да се е отказал, защото няма ефект от терапията или защото са възникнали странични реакции. Резултатите са уникални. Един човек като Вера Няголова, който беше тежко инвалидизиран, се върна към нормален живот. На практика такива пациенти умират, ако не им се приложи тази терапия. Когато човек е прикован към леглото, трябва други хора да го обслужват, а рано или късно развива усложнения – бронхопневмония, емболия и т.н., от които умира. Това лечение увеличава значително живота на пациентите. Те водят нормален живот и не се влошават. В Швеция има наблюдения върху такива пациенти повече от 10 години.

– Какво представлява помпата, която се поставя на пациента?

– Помпата всъщност е компютърна система, която се опитва да имитира мозъка. Мозъкът има нужда да му се подават капково, плавно съответните вещества. А когато даваме таблетки, постигаме рязко висока концентрация на веществата, която след това пада, а движението на болния се затруднява. Явно мозъкът не иска подобен начин на дозиране, а предпочита капково, постепенно.

– Миналия месец правихте безплатни прегледи във вашата клиника по паркинсонизъм. Имаше ли интерес от пациентите?

– Интересът беше огромен, не можахме да прегледаме всички желаещи. Нямам още обобщени данни колко души от прегледаните са новодиагностицирани. До един момент те бяха 10. Но явно има полза от подобни профилактични прегледи, защото в нашата система на здравеопазване няма директен достъп до невролог, ако не те насочи джипи.

Преди повече от десет години в България се лекуваха 55 000 пациенти от това заболяване, а тези данни говорят за страшна епидемия. След прецизирането на диагнозите, след въвеждането на система за тяхното потвърждаване в университетските болници в момента сме по-близо до истината, защото се лекуват 15 000 пациенти. По епидемиологични данни паркинсониците трябва да са между 12 000 и 15 000. Когато си пишех дисертацията за паркинсонова болест, прегледах 700 пациенти, от които поне 100 се оказа, че не са паркинсоници, а са лекувани за това 10-15 години. Има заболяване, което наподобява по тремора паркинсоновата болест, а е всъщност старчески тремор.

Диагностицирането се забавя средно с 1 до 2 години във всички държави, защото в началото оплакванията са неспецифични. Имали сме пациенти с болки в рамото, а се оказва, че те са от сковаността на ръката при паркинсонизъм. Само много опитен невролог може да постави рано диагнозата.

 

Свързани новини