Треперене на ръцете може да е първи знак за болест на Паркинсон

Акад. д-р Иван Миланов: Диагностичен ориентир е дали се случва при покой

Има ли човек, на когото не се е случвало да му се разтреперят ръцете? Веднъж може да е знак на вълнение, друг път на неудобна поза, понякога – на моментна слабост. Но ако започне да се повтаря често или да се появява без логично обяснение, не отлагайте консултация с лекар. Обсъдете проблема с джипито си, може да е нещо безобидно, но може и да е знак за болестта на Паркинсон. Понякога още в най-активна възраст, въпреки че обикновено се появява в по-късните години с наближаване на времето за излизане в пенсия.

Установява се средно при един на 100 души на 60 г., като с напредване на възрастта диагнозата зачестява, като сред навършилите 80 г. болните са вече 10 на сто от населението.

Заболяването е свързано с дегенеративен процес в структура от средния мозък, който постепенно се задълбочава. Пълно излекуване е невъзможно, но смисълът на ранното установяване на заболяването е максимално да се забави неговото прогресиране. В последната си фаза паркинсонът е инвалидизиращ, приковава на легло и човек става напълно зависим от чуждите грижи. Без лечение процесът се развива много по-бързо и за 12-15 години човек губи контрола над движенията си. При късния стадий се развиват осезаеми когнитивни нарушения и деменция.

Обикновено първият симптом на паркинсон е треперенето на ръцете в покой, обясни акад. Иван Миланов, директор на Университетската специализирана болница по неврология и психиатрия „Свети Наум“.

Тремор може да се появи и заради други заболявания, насочващо е неволното потрепване не по време на работа, а когато ръцете са отпуснати.

Често проблемът може да започне и само в единия крайник и човек да не му обърне внимание. Най-коварна е формата, при която в началото липсва тремор, а другите оплаквания са прекалено общи. Като лесна умора, сънливост през деня, запек, намалено обоняние и др. Това прави диагнозата по-трудна, но при съмнение може да се направят образни изследвания за потвърждаване или отричане на паркинсон.

 

Свързани новини