Стартира информационна кампания за паркинсон

в-к Лечител, Елица Палова, 22.04.2015 г., стр.3

„Национална организация на хора, болни от късен Паркинсон“ и „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“ стартират информационна инициатива „Живот с паркинсон“. Целта на кампанията е да помогне на болните от паркинсон и техните близки да бъдат по-информирани, за да могат по-добре да контролират заболяването и да живеят по-пълноценно. За пръв път в България се създава и информационен сайт за болестта www. parkinson.bg, на който освен здравна информация, поднесена на разбираем език и чрез видеа, има публикувани и полезни съвети и лични истории на пациенти. Мисията на сайта е да покаже на потърпевшите, че въпреки тежката диагноза, животът продължава и те могат да го изживеят пълноценно.
За да акцентират на важността от ранната диагностика, двете пациентски сдружения призовават хората, които страдат от болест на Паркинсон или имат съмнения, да са консултират навреме с невролог.
Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което засяга повече от 6,3 милиона души, което го прави второто по разпространение дегенеративно неврологично страдание в света. У нас болните са около 15 000 души. В напреднал стадий са 30%, а в последен – около 1000 души. Средно след 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналата форма на страданието, а в последния стадий – след още 3-4 години. Основно се прилагат три метода на лечение: помпа с интестинален гел, дълбока мозъчна стимулация и апоморфинова помпа.
От паркинсон най-често заболяват мъжете, като причината все още не е напълно изяснена. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора, включително такива под 30 години. Специалистите са единодушни, че болестта на Паркинсон се „подмладява“ и застига хора в активна възраст. Тя буквално срива цялата нервна система на човек. Освен сериозни проблеми, свързани с движенията, заболяването рефлектира и на емоционалния статус, като нерядко може да доведе и до отключване на депресивни състояния. За съжаление, симптомите на болестта се проявяват най-често, когато голям процент (над 70 на сто) от нервните клетки вече са загинали, което е индикация, че проблемът е в напреднал стадий.

Свързани новини