Акад. Иван Миланов, директор на университетската болница по неврология и психиатрия „св. наум“: треперене на ръцете в покой и скованост издават паркинсон

За каквото вредят цигарите – вредят, но от това заболяване пазят. Кафето – също.

– Акад. Миланов, кои са ориентирите дали треперенето на ръцете е проява на ранен Паркинсон?

– Невинаги е просто да се каже. Но в типичния случай паркинсоновият тремор е само в покой, когато човек си е отпуснал ръцете. Докато например другият тремор, свързан с по-напредналата възраст, се проявява при протягане на ръцете напред и при отпускането им и поставяне в покой изчезва. За паркинсон се мисли и когато човек се оплаква от стегнатост в крайниците, затруднения и координация при ходене, необяснима с друго промяна на почерка. Твърде общи симптоми, което и понякога забавя търсенето на лекар или насочването към специалист. След това е по-лесно, тъй като невролозите в България имаме опит в диагностицирането и лечението на болестта на Паркинсон. При особени случаи, при противоречиви ориентири, при несигурност и невъзможност по друг начин да се установи причината за оплакванията, диагнозата се прецизира и с апаратура.

– У нас има ли я?

– Поне от 10 г. Малко скъпо е изследването – към 2000 лв., но за пациента е безплатно. Когато се налага, се прави.

– Какво е изследването?

– Венозно се инжектира радиоизотоп и на гама-камера се наблюдава разпределението му в мозъка. При паркинсон веднага си проличава дегенерацията в съответната зона.

– На конгреса по неврология бяха показани филмчета за ефекта от новата терапия, при която медикаментът се доставя директно в дванадесетопръстника. Споделяте ли обнадеждаващите оценки?

– При нас се прилага от няколко години с отличен резултат. Колегите от чужбина разказаха за пациентите в добро състояние 8-10-12 г. след започване на терапията. Сериозен успех, защото става дума за хора в късен стадий. Терапията има огромен напредък, но е доста скъпа. У нас се поема от здравната каса. Благодарение на нея състоянието на 40-ина пациенти е несравнимо подобрено по отношение на моторните симптоми. Методът не е подходящ за всеки пациент, има критерии за включване, наличието на някои съпътстващи заболявания също е пречка. Обсъждаме прилагане на терапията при липса на ефект от лечението с перорални средства.

– Колко са българите с паркинсон в късната му фаза?

– Около 1/3 от всички пациенти със заболяването, някъде между 4 и 4,5 хиляди.

– Има ли лимит за включване в лечението с ентерален гел?

– Не. Няма върнати пациенти. Когато е нужно и са изпълнени критериите, го препоръчваме. Важно е също пациентът да няма контраиндикации за поставяне на гастроинтестиналната сонда.

– Възможни ли са усложнения?

– Теоретично – като при коремна операция. Затова, въпреки че няма възрастови ограничения, сме по-сдържани при пациенти над 70 г. – при тях са по-чести придружаващите заболявания и уврежданията.

– Установена ли е генетична причина за заболяването?

– Само при около 10% от пациентите е свързано с гените. Обикновено са случаи, които започват в по-ранна възраст.

– Кои са рисковите фактори за болестта на Паркинсон?

– О, никой не знае със сигурност. Правят се хипотези, писани са някои теории, но не са доказани. Малко повече данни има какво предпазва – тютюнопушенето и пиенето на кафе. Не е шега. Обсъжда се и роля на алкохола в малки количества, имаше проучване, но не е признато за доказателствено.

– Току-що зарадвахте всички пушачи, че навикът им е профилактика?

– Доказано е. Аз не казвам, че цигарите не вредят, те за каквото си вредят, си вредят. Но по немного ясни причини пушенето предпазва от паркинсон. Също и пиенето на кафе.

 

Свързани новини