Грижите се за човек с напреднал Паркинсон. Как да сте сигурни, че давате правилно лекарствата му и какви странични ефекти могат да се появят

Грижите се за човек с напреднал Паркинсон. Как да сте сигурни, че давате правилно лекарствата му и какви странични ефекти могат да се появят

С регулярния прием на медикаменти за лечение на паркинсоновата болест могат да бъдат свързани едни от най-големите притеснения в ежедневието на паркинсоника или полагащия грижи за него. Човек, който страда от това заболяване, може да има сложен лекарствен режим и да приема множество различни таблетки в точно определени часове всеки ден. Да отговаряш за даването на лекарствата може да бъде  сложна задача, особено с прогресиране на заболяването.

Обърнете се за помощ към личния лекар или лекуващия лекар, за да проучите по-добре видовете медикаменти и кога и как се приемат – за по-голямо удобство и улеснение може да запишете тази информация в таблица или дневник. Това, че имате информацията в писмена форма, ще Ви помогне при обсъждането със съответния здравен специалист. Разговорът с него и получените разяснения ще разсеят притесненията Ви. Не бъдете твърде строги към себе си – Вие правите най-доброто, на което сте способни, и е възможно понякога да не се справите добре – това е нормално.

Следете за евентуални странични ефекти

Ако се грижите за паркинсоник, трябва да знаете, че справянето със страничните ефекти на медикаментите може да бъде трудно и изтощително. Възможно е човекът, при когото се проявяват странични ефекти като халюцинации, налудничави идеи или импулсивно и компулсивно поведение, да не ги осъзнава и да не си дава сметка за тях.

Внимавайте за следните признаци на импулсивно и компулсивно поведение у човека, за когото се грижите:

  • Напълнял ли е напоследък? За напълняването може да има редица причини, но то може да е признак и за неконтролируемо преяждане.
  • По-потаен ли е от обикновено относно своите лични финанси?
  • Започнал ли е да събира или да подрежда по определен начин разни предмети?
  • Забелязали ли сте повтарящи се действия и ритуали?
  • Забелязали ли сте да има повишено либидо или промяна в сексуалното поведение по отношение на Вас или други хора?
  • Започнал ли е да пазарува по-често от обикновено?
  • Прекарва ли повече време от обичайното на компютъра си (може би в уебсайтове на електронни магазини, хазартни игри или в порнографски сайтове)?
  • Приема ли по-голямо количество от предписания му медикамент за лечение на Паркинсон, отколкото трябва, и отказва ли да го признае или да говори за това?
  • Избухва ли по дребни поводи или без причина?
  • Има ли наследствена обремененост със зависимост от хазарт или алкохолизъм, или което и да е поведение, описано по-горе?

Опитайте се да бъдете откровени и да потърсите помощ. Няма от какво да се срамувате – нито Вие, нито човекът с Паркинсон, за когото се грижите. Проблемното поведение в голямата си част е странична реакция на медикаментозното лечение и самият болен няма вина за него.

Свързани новини