Допаминът прави от хората с паркинсон творци

Ако имате близък с Паркинсон, може би сте забелязали, че след приемане на медикамент за лечение на болестта, той сякаш става по-креативен и въображението му работи на пълни обороти. За това може да има научно обяснение.

Резултатите от едно ново изследване сочат, че хората с Паркинсон да проявяват по-добри творчески умения, в сравнение с останалите.

Изследователите поискали от две групи участници – едните с паркинсонова болест, а другите без, да интерпретират абстрактни картини като отговорят на въпроси, целящи да провокират въображението (например „Освен за обуване, за какво друго могат да служат сандалите?“).

Резултатите показали, че пациентите с Паркинсон предложили по-широка гама интерпретации с по-метафорично и символично значение, в сравнение с другите участници.

Д-р Ривка Инзелберг, невролог и водещ изследовател по проучването, споделя: „Всичко започна с моето наблюдение, че пациентите с Паркинсон проявяват особен интерес към изкуствата и имат любими творчески занимания, които, на пръв поглед, са несъвместими с физическите им ограничения.“

Д-р Инзелберг предполага, че пациентите с паркинсонова болест се чувстват освободени от бремето на болестта, когато имат възможност да се занимават с творчески дейности. Някои от тях споделят, че докато рисуват, усещат движенията си силни и овладени, сякаш не страдат от това заболяване.

Според изследователя причината за това е медикаментът, който много от пациентите с Паркинсон приемат. Той повишава нивото на допамин в мозъка, което на свой ред засилва креативността. Тя самата не е изненадана от това откритие, защото между креативността и допамина има добре установена връзка: „Известно ни е, че Ван Гог е имал психотични епизоди, при които големи количества допамин се секретират в мозъка, и по време на тези епизоди е успял да нарисува най-големите си шедьоври“, обяснява д-р Инзелберг.

Учените също така са установили, че дозата на медикамента влияе върху степента на креативност.  Пациентите, които са приели по-високи дози, са дали по-креативни отговори от пациентите, приели по-ниски дози. Това говори, че лекарството, което повишава нивата на допамин в мозъка, повишава също и креативността.

В заключение, ако искате Вашите близки да се чувстват добре, трябва да ги насърчавате да се занимават с изкуство. Рисуването или керамиката подобряват настроението, премахват стреса и са добър начин за стимулиране на творческия потенциал.

Друго занимание, с което можете да повдигнете духа и да насърчите двигателните умения на  човека, за когото се грижите, е слушането на музика. Изcлeдвaния c мaгнитeн peзoнaнc /вид скенер/ поĸaзвaт, чe cлyшaнeтo нa мyзиĸa aĸтивиpa миcлoвнитe пpoцecи. Hиe cмe пo-възпpиeмчиви ĸъм нeя, oтĸoлĸoтo ĸъм дyмитe.  Доказано е, че мyзиĸaтa насърчава ĸoгнитивнитe cпocoбнocти /умението за общуване/.  При пациентите с Πapĸинcoн ocoбeнo пoлeзни ca yдapнитe инcтpyмeнти и мeтpoнoмитe, които спомагат за подобрение на движенията и походката.

В страните от Западна Европа има специални студиа, където заниманията с рисуване или свиренето на музикални инструменти са част от цялостната терапия за лечение на Паркинсон. За съжаление в България на тази част от терапията все още не се обръща достатъчно внимание.  Стъпка в правилната посока беше направена на 11 април, когато Националната организация на хората болни от късен паркинсон, със съдействието на АбВи, организира арт работилници за пациенти с Паркинсон. Информация и снимки от събитието можете да видите тук.

Източник: http://parkinsonslife.eu/

Свързани новини