Д-р Елена Чорбаджиева: Лечение връща пациенти на работа

_MG_3876

Д-р Елена Чорбаджиева: Лечение връща млади пациенти на работа

Лечението с интестинален гел е в България от края на 2009 г.

18-24 април 2016 г.

Д-р Елена Чорбаджиева е невролог в Първо неврологично отделение по паркинсонова болест към Клиниката за двигателни нарушения на УМБАЛ „Свети Наум” в София. 

– Кога се смята, че паркинсоновата болест е напреднала и какво е лечението тогава?

– Пациентите навлизат в късната фаза на заболяването, когато получат усложнения – двигателни флуктуации и дискинезии. Това са допълнителни неволеви движения на тялото, които затрудняват ежедневните им дейности или пък им нарушават походката, предизвикват падания. Друг показател е, че започва да се изчерпва действието на единичната доза на медикаментите, т.е. скъсява се интервалът, в който те се чувстват добре след приема на лекарството. Ако първоначално от една таблетка са се чувствали нормално 4-5 часа, с годините този интервал започва да се скъсява. Някои пациенти са разковани само за 1 час, след това се сковават и чакат следващия прием на медикамента. При такива болни преминаваме към новите методи на лечение на късна паркинсонова болест.

– Те поемат ли се от Здравната каса?

– Само помпените терапии се реимбурсират на 100% от Здравната каса.  Лечението с интестинален гел е в България от края на 2009 г. Вече имаме 51 пациенти на помпена терапия, която значително подобрява състоянието им. Повлияват се както моторните, така и немоторните симптоми, хората стават независими, могат самостоятелно да се обгрижват и не изискват грижа от страна на близките. 

– Защо се подобрява моториката на пациентите при лечение с интестинален гел?

– Защото с помпата постигаме постоянна 16-часова инфузия през часовете, когато пациентът е най-активен. Лекарството се подава с определена скорост и има постоянно насищане с лекарството. По този начин се избягват флуктуации в състоянието, значително се намаляват сковаността, треперенето и дискинезиите. Практически през целия ден хората са подвижни, ходят нормално, не се сковават. Но ако имат редки моменти на скованост, могат да си направят допълнителна доза, която бързо да задейства и да се овладее това състояние.

– Как се носи помпата?

– Машинката с касетата с лекарството (дуодопа) не е много тежка. Обикновено се носи в чантичка на колан или пък през рамо. Сутрин човек от семейството трябва да зареди касетата с интестиналния гел в помпата. Инфузията е 16-часова и вечерта се изключва, а тръбната система се промива, затапва се и човекът ляга да спи.

След дълъг етап на боледуване благодарение на помпената терапия хората са сравнително независими и могат да се справят с ежедневните си дейности. Имаме млади пациенти, които се връщат на работа след поставянето на помпата. За по-възрастните също е важно, че са независими, че не чакат като инвалиди на грижите на някой друг.

Източник: в-к Доктор

Свързани новини