Европейски неправителствени организации стартират глобална кампания в световния ден за борба с паркинсоновата болест

Европейски неправителствени организации стартират глобална кампания в световния ден за борба с паркинсоновата болест

7 април 2017 

На 11 април 2017 г., когато традиционно отбелязваме Световния ден за борба с паркинсоновата болест, Европейската асоциация на страдащите от болестта на Паркинсон (EPDA) и благотворителната организация Pаrkinson’s UK дават начало на новата си глобална кампания #UniteForParkinsons. Инициативата има за цел да повиши информираността за паркинсоновата болест и да насочи вниманието към нея като обедини всички заинтересовани страни и изгради общност на страдащите от заболяването по целия свят. С кампанията ще бъде отбелязана важна годишнина – навършването на 200 години от публикуването на „Есе за треперещата парализа“ на лондонския лекар Джеймс Паркинсон. В него за първи път в новата история той диагностицира болестта, описва симптомите ѝ, а впоследствие ѝ дава името си.

На 11 април организаторите на кампанията призовават хората, страдащи от паркинсонова болест, национални и международни неправителствени организации, здравни специалисти, политици, лидери на мнение, представители на фармацевтичната индустрия и обществеността да излъчат едно и също послание: #UniteForParkinsons или „Да обединим усилията си в борба с паркинсоновата болест“. Така на този ден много хора по целия свят фокусират вниманието си върху заболяването и ще подкрепят каузата за създаване на активна общност, която да защитава интересите на пациентите с паркинсон.     

Европейската асоциация на страдащите от болестта на Паркинсон и Parkinson’s UK разработват заедно инициативата като усилията им са подкрепени от пациенти и неправителствени организации от цял свят – Великобритания, Дания, Финландия, Гърция, Индия, Ирландия, Люксембург, Малта, Нова Зеландия, Норвегия, Испания, Швеция, Швейцария и САЩ. Очакванията са поне 50 държави да се включат активно в кампанията.

Всеки, който иска да стане част от инициативата, може да сподели в социалните мрежи своите послания, преживявания и опит с паркинсоновата болест с хаштаг #UniteForParkinsons на 11 април 2017 г. Организаторите призовават всички национални и международни медии също да вземат активно участие в разпространението на основните послания на кампанията.

В България международната кампания е подкрепена от Националната организация на хората болни от късен Паркинсон, Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България и АбВи България с излъчването на посланието на инициативата по време на специално събитие на 11 април 2017 г. То се организира по повод Световния ден за борба с паркинсоновата болест и е посветено на пациентите в късен стадий на болестта, като в него участват и техните придружители, здравни специалисти и неправителствени организации.

Повече информация за кампанията #UniteForParkinsons може да откриете на специално създадения сайт www.worldparkinsonsday.com

Свързани новини