Запек при паркинсон – как да се преборим?

В предишните две статии Ви представихме как да комбинирате в менюто на своя близък с Паркинсон различните групи храни от хранителната верига, както и начини за поддържане на нормалното му тегло. 
Днес Ви предлагаме няколко практични съвета как да се справите със запека, който е голям проблем при много хора с Паркинсон. Съществуват различни начини той да бъде облекчен. Едни от най-ефективните са:

  • Чрез увеличаване на приема на храни, богати на растителни влакнини (фибри);
  • Чрез увеличаване на количеството на течностите, които болният приема.

Как помагат фибрите?

Фибрите абсорбират течности, докато се движат през червата и така изпражненията стават по-меки и лесни за изхождане. Трябва да внимавате обаче, защото твърде голямото количество фибри може да влоши запека, особено ако Вашият близък не приема достатъчно течности. Дневното количество течности, което е необходимо да изпива, е от осем до десет чаши дневно.

Как да увеличите приема на фибри?

Богати на фибри са зърнените храни, семената, ядките, плодовете, зеленчуците и варива като грах, боб и леща. (При болни от Паркинсон не се препоръчва да добавяте фибри допълнително към храната под формата на пшеничени или овесени трици, защото може да причинят подуване на корема и да попречат на усвояването на витамините и минералите.)
Ето и няколко съвета как да обогатите дневното меню на Вашия близък, наблягайки на фибрите:

  1. Храни с високо съдържание на фибри са пълнозърнестият хляб, макаронените изделия от пълнозърнесто брашно, ориз басмати или кафяв ориз. Може да адаптирате рецептите, в които има брашно, като заместите част от бялото брашно с пълнозърнесто.
  2. Включете в менюто някаква зърнена закуска, например Мюсли с плодове.
  3. Увеличете приема на всякакви видове зеленчуци, сурови или топлинно обработени, свежи или замразени. Добре е болният да консумира повече грах, боб или леща.
  4. Увеличете консумацията на плодове – пресни, варени, консервирани или сушени – например, сини сливи, круши, смокини.
  5. От съществено значение е болният да пие много течности през целия ден, за да помогне на фибрите да си свършат работата. Опитайте се да го убедите да пие поне по 8-10 чаши вода, плодов сок, мляко, чай, нектари.

Когато се стремите да увеличите консумацията на фибри на Вашия близък, е важно да го правите постепенно, за да избегнете подуване на корема или прекомерно образуване на газове. На всеки три дни може да въвеждате по една нова храна, богата на фибри.

Въпреки това, някои от пациентите може да установят, че само диетата не е достатъчна, за да се преборят със запека. Ако случаят е такъв, обърнете се към лекуващия лекар, който ще предпише на човека, за когото се грижите, лаксативи (слабителни средства). Следете болният да ги приема както е указано, тъй като запекът може да попречи на действието на антипаркинсоновия медикамент.
В следващата статия очаквайте каква е връзката между храната и приема на лекарства за Паркинсон.

Свързани новини