Защо треперят ръцете и кога това не е безобидно?

Кои са основните причини и провокатори на постоянен тремор и какво да правим?

Интервю „Преди обед“- Бтв

12 Април 2018

Акад. проф. д-р Иван Миланов:

Не всеки тремор е патологичен. В България смятаме, че при треперене на ръцете човекът или е алкохолик, или има Паркинсон. Това не е вярно, но води до социална изолация. Много пациенти с Паркинсон са ми признавали: Мислят ме за алкохолик.

Истината е, че от алкохол ръцете треперят само ден след тежко напиване. Има много причини за треперене – заболяване на щитовидната жлеза, прием на някои медикаменти, депресии, тревожност… В тези случаи треперенето е с ниска амплитуда, висока честота (12 пъти в секунда) и се проявява само при протягане на ръцете. Докато Паркинсоновият тремор е в покой и с по-ниска честота (до 7Hz), a амплитудата е по-голяма. 10 пъти по-вероятно е да имате т.нар. есенциален тремор (неправилно наричан в старата литература старчески), отколкото Паркинсон.

В България има около 15 000 души с Паркинсонова болест. Няма подмладяване на пациентите, няма промяна в процента на заболеваемост. Не знаем защо в мозъка загиват определени неврони. Есенциалният тремор е в същата група невродегеративни заболявания и понякога е възможно пациент с такъв тремор да развие Паркинсон. От една година има нова, много интересна теория, която при потвърждение ще направи революция в Паркинсоновата болест. Тя гласи следното: нещо от външната среда влиза през носната лигавица и стомаха и след около 10-15 години достига до мозъка. В зависимост от това до коя част на мозъка ще достигне, се развива Паркинсон, есенциален тремор или деменция.

Доказано е, че пушенето и пиенето на кафе предпазват от Паркинсон, но след спиране на цигарите и кафето протекцията изчезва. Смята се, че пушенето променя средата в носа, а кафето – в стомаха, като по този начин не се допуска „заразяване“. Правят се проучвания с ваксини „против“ Паркинсон. Ако са успешни, това ще бъде революция в медицината. Сега на болните от Паркинсон даваме допамин, както на диабетиците се дава инсулин. Проблемът е, че след около 10 години тези медикаменти вече не действат на пациента. Не е задължително да има тремор, за да се постави диагноза Паркинсон. Най-първият симптом е изоставане или неподвижност на едната ръка при ходене. Ако човек носи автоматично навиващ се часовник на тази ръка, ще забележи, че часовникът спира.

Източник: Btv.bg

Видео: https://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/zashto-treperjat-racete-i-koga-tova-ne-e-bezobidno.html

 

Свързани новини