Известните с паркинсон : Адолф Хитлер – дали паркинсоновата болест се е отразила на развитието на Втората световна война?

Малко известен факт е, че немският диктатор Адолф Хитлер също е страдал от паркинсон. В края на живота си нацисткият лидер е имал изявен тремор на ръцете си, особено на лявата. Поведенческите промени също са били явни – във военните си решения Хитлер е бил изключително краен и неспособен да преценява трезво ситуацията в момента. Според д-р Жон Мърфи, вицепрезидент на болница „Danbury” в САЩ, категорично може да се направи извода, че фюрерът е страдал от паркинсон, което логично повдига и въпроса дали болестта му се отразила на развитието на Втората световна война.

Лекарят, който е невролог и работи тясно с пациенти с паркинсон, е разгледал множество снимки на Хитлер, от които прави и заключенията си. Специалистът е достигнал до тях след задълбочено изследване на симптомите на диктатора след облог със своя колега Абрахам Либерман. „Веднъж в случаен разговор той ме попита дали съм знаел, че Хитлер е имал паркинсон. Отговорих му, че не само не съм чувал, но не и не вярвам на това. След това се обзаложихме. Истината е, че колкото повече се опитвах да разбера дали той е бил с паркинсонова болест, толкова повече се убеждавах, че е така и накрая изгубих баса“, посочва Мърфи. За пример той дава факта, че в последните фотоси на Хитлер ясно се вижда, че той почти не използва лявата си ръка, въпреки че дотогава за него е било характерно активното жестикулиране по време на речи. Близки на фюрера споделят в свои разкази, че в последните си години той е ходил трудно, гласът му е се променил почти до шептене, а двете му ръце са треперили.

Известна историческа личност, за която не е публично известно, че е била застигната от паркинсон, е испанският лидер Франсиско Франко. Подобно на „колегата” му Хитлер, той също се е опитвал да крие симптомите на болестта. Около 1960-та обаче те са станали явни, поне за най-близките му, и въпреки прилаганото към тогава лечение, състоянието му се е влошило рязко, се отбелязва в книгата „Режимът на Франко”. Испанският лидер умира от кома, причинена от болестта, на 82 години.

Явно паркинсоновата болест е белязала живота на не една и две исторически фигури, защото освен Хитлер и Франко, се предполага, че от нея е страдал и китайският лидер Мао Цзедун.

Лечение

Голяма част от изброените личности са живели дълги години с паркинсон, и са достигнали напредналата му форма, при която, за съжаление, конвенционалното лечение не винаги помага. Когато то не е в състояние да осигури необходимия контрол върху симптомите, е препоръчително да се пристъпи към съвременни методи за терапия, измежду които помпа с интестинален гел. Тя увеличава продължителността на „ON“ фазата – периода, през който болните контролират моторните си движения и подвижността си, в сравнение с ефекта от оралното приемане на леводопа.

За да може пациент с паркинсонова болест да бъде подложен на лечение с помпа с интестинален гел, е необходимо той да претърпи хирургична интервенция, за да се постави тръба, която да може всеки ден да бъде свързвана към помпа и касета, съдържаща интестинален гел. Преди подлагането на операцията се прави проверка дали пациентът се повлиява положително от интестиналния гел. След като системата бъде поставена, следва регулиране на дозите на интестиналния гел, с цел получаване на оптимален клиничен отговор за всеки отделен пациент.

Най-голям опит при лечение на късен Паркинсон в България има с интестинален гел. Лечението е безплатно за пациента, тъй като се покрива от Националната здравна каса. Това лечение коренно променя жовота на пациентите и им позволява да се върнат към нормалния си начин на живот.

Сред другите известни личности, заболели от паркинсон са певецът Джони Кеш, Пхумипхон Адунядет, настоящ монарх на Тайланд, бившият държавен секретар на САЩ Жанет Рено, американският актьор Майкъл Фокс, комикът Били Конъли и други.

Повече информация за болестта в секция: Лечение

Свързани новини