Изкуствени ензими може да са ключа към лечението на Паркинсон

Екип от учени от университетската болница „Джон Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд са разработили ензим, който пречи на дефектния алфа-синуклеин (протеинът, отговорен за развитието на болестта на Паркинсон) да се разпространи в централната нервна система. Болестотворният ефект на алфа-синуклеина се дължи на неговото натрупване в мозъка в образувания, наречени „телца на Леви“, които причиняват смърт на нервните клетки.

Изследването е публикувано в сп. Nano Today.

Изкуствено създадените ензими са разработени заради техните антиоксидантни свойства и представляват сплави от платина и мед с наноразмери. Антиоксидантният ефект на тези съединения зависи главно от пропорциите на съставните елементи, обясняват авторите.

„Вредното влияние на кислородните радикали върху клетките е неизбежно и си проличава с напредване на възрастта. Това подчертава огромната защитна функция на антиоксидантите, особено при невродегенеративни състояния като болестта на Паркинсон , където тези свободни радикали водят до усиленото образуване на телца на Леви и до проява на първите симптоми“, обяснява д-р Шабо Мао, преподавател по неврология в „Джон Хопкинс“.

Учените поясняват, че изкуствено създадените ензими неутрализират кислородните радикали, с което се предотвратява увреждането на нервните клетки.  В създадения от тях т. нар. „Фибрилен модел“, който симулира процеса на невродегенерация, причинена от телцата на Леви, наноензимите намаляват патологичните процеси, причинени от алфа-синуклеина и неутрализират невротоксичността. Освен това те намаляват количеството на свободните радикали  и предотвратяват навлизането на алфа синуклеина от клетка в клетка в рамките на мозъчните структури.

Екипът от „Джон Хопкинс“ работи съвместно с д-р Тед Доусън, който изучава теорията, че алфа-синуклеинът се прозвежда в червата и навлиза в централната нервна система по блуждаещия нерв.

Д-р Мао и колектив се надяват, че в бъдеще тези две открития ще бъдат свързани и ще е възможно разработването на лечение на болестта на Паркинсон, чиято цел да е именно стомашно-чревния тракт.

„За момента знаем, че наноензимите са ефективни, когато се инжектират директно в мозъка. В бъдеще искаме да докажем, че те могат да блокират напредването на заболяването, причинено от мигриращия от червата към централната нервна система алфа-синуклеин.“, допълват те.

Свързани новини