Каква е връзката между стомашно-чревния тракт и Паркинсон?

Според датско проучване, болестта на Паркинсон би могла да започне от стомашно-чревният тракт и да достигне до мозъка по блуждаещият нерв.

Според учените, колкото по-голяма част от нерва е засегната от болестта, толкова по-вероятно е да се развие невродегенеративното заболяване.

„Това изследване донася важна частичка в пъзела”, заявява д-р Елизабет Свенсон от университета „Архус” в Дания, която е главен изследовател на проучването.

В миналото ваготомията или прерязването на блуждаещия нерв се е практикувало при язва на стомаха или на дванедесетопръстника, като прекъсването му на различно ниво може да спре нервните импулси или само до стомаха (свръхселективна ваготомия) или и до други вътрешни органи (стволова ваготомия).

В хода на своето изследване д-р Свенсон и колектив анализират данните на 5339 пациенти след стволова ваготомия и на 5870 след свръхселективна ваготомия като ги сравняват със съответно 66,711 и 60,500 здрави човека.

Те забелязват, че 20 години след операцията стволовата ваготомия е свързана с по-нисък риск от развитие на болест на Паркинсон от селективната, където се прерязват по-малко нервни влакна. Освен това, този риск е по-нисък при стволовата ваготомия в сравнение с общата популация.

„Това показва, че здравият блуждаещ нерв е предпоставка за появата на болестта на Паркинсон, и подкрепя теорията, че заболяването започва от лигавицата на стомашно-чревния тракт, а нерва осигурява пряк път до главния мозък”, обясняват учените.

“Изследването предлага интересна концепция, въпреки че статистическата обработка на резултатите е недобре описана”,заявява д-р Хоукс от Университета по хуманна и дентална медицина в Лондон.

„Важното е, че получените данни подкрепят схващането, че невропатоген, намиращ се в лигавицата на стомаха е причинител на дегенеративнен процес в нервната система”, допълва той.

 

 

Свързани новини