Какво включва балансираната диета при Паркинсон

Храненето има важна роля в лечението на паркинсоновата болест. В няколко поредни статии ще Ви предоставим информация и съвети относно следването на здравословна и балансирана диета. Ще включим и препоръки по проблеми, свързани с храненето, като запек, промени в теглото и апетита и начини за преодоляването им. Ще бъде засегнат и проблема за храненето в контекста на медикаментозната терапия за лечение на Паркинсон.

Правилно хранене при паркинсонова болест означава редовно хранене и консумация на много разнообразни храни ежедневно. Ако имате близък с Паркинсон, добре е да се убедите, че сте включили в менюто му храни от различните групи на хранителната пирамида, за да сте сигурни, че диетата му е добре балансирана.

ХРАНИТЕЛНИ ГРУПИ

  • Въглехидратни храни

Всяко основно хранене и всяка закуска трябва да включват въглехидратна храна, например хляб, картофи, ориз, макаронени изделия, овесени ядки, царевичен грис, крекери и зърнени закуски.

  • Плодове и зеленчуци

Старайте се да сервирате на човека, за когото се грижите, пет порции плодове и зеленчуци всеки ден. Имате избор между пресни, замразени, консервирани или сушени плодове и зеленчуци.

  • Млечни продукти

Препоръчително е болният да приема поне три порции мляко или млечни продукти всеки ден. Една порция може да съдържа 200 мл прясно мляко, половин кофичка кисело мляко или сирене/кашкавал с размерите на кибритена кутийка (както нискомаслените, така и пълномаслените разновидности на прясното и киселото мляко са добри източници на калций).

  • Протеини – месо, риба и техни алтернативи

Поне два пъти на ден е добре да предлагате на човека, за когото се грижите, храни от тази група. Можете да избирате между червени меса или птиче месо, бяла или мазна риба, яйца, бобови растения, варива и ядки (освен, ако болният не е алергичен). Ако Вашият близък има затруднения с преглъщането,  бъркани яйца или яйца на очи са подходящи варианти за храни от тази група. Добра алтернатива могат да бъдат също супи с нарязани на ситно (или пасирани) късчета агнешко, телешко или пък крем-супи от боб, леща, които ще осигурят изключително важното за организма желязо.

  • Мазнини

Тези храни могат да се консумират в умерени количества като за предпочитане са мазнините от растителен произход – масло от семена, авокадо и т.н.

  • Течности

Изключително важно е болният да приема много течности – от осем до десет чаши вода, плодов сок, нектар, мляко на ден. Не е добре да се пият повече от 2-3 чаши кафе или чай (ако е черен или зелен) дневно, тъй като кофеинът има дехидратиращо действие. Консумирането на по-сочни плодове като пъпеш, диня също ще помогне да се увеличи приемът на течности.

  • Алкохол

Освен ако лекарят не е забранил на човека, за когото се грижите, да консумира алкохол, малки количества вино или бира (не повече от чаша на ден, при това не всеки ден) не вредят и може дори да се отразят добре, особено ако поощряват поддържането на нормален социален живот.

  • Колко често трябва да се храни човек, когато е с Паркинсон?

Старайте се да осигурите на Вашия близък три основни хранения плюс още поне три междинни похапвания дневно.
В следващата статия очаквайте съвети за поддържане на нормално тегло при хора с Паркинсон.

Свързани новини