Как болестта на Паркинсон се отразява на сексуалното здраве?

Диагностицирането на болестта на Паркинсон е драматичен момент за всеки засегнат и води до сериозни промени в качеството на живот, включително и в сексуалното здраве. Въпреки това с търпение и взаимна подкрепа, има начини, по които да запазите пълноценни взаимоотношения в Вашия партньор.

Най-общо, развитието на болестта на Паркинсон засяга половия живот по няколко механизма. На първо място са проявите от страна на опорно-двигателния апарат и координацията на движенията – поява на треперене и скованост в крайниците, което води до чувство на дискомфорт при пациентите.

Мъжете, страдащи от заболяването често се оплакват от еректилна дисфункция, породени от централната нервна система, както и поради смущения в кръвооросяването на половия орган.

От своя страна, при жените често се среща вагинална сухота, изискваща употребата на лубрикант.

По-сериозен проблем обаче е спадът в либидото, възникващ скоро след поставяне на диагнозата. Причината често е психологическа и е свързана със стреса при разбиране на сериозността на заболяването. Спадът в желанието за интимност би могъл да е първата проява на депресия при страдащите от болест на Паркинсон и затова е необходим открит диалог с партньора или дори да се потърси помощ на специалист.

В редица случаи причината е обратима- например приемането на някои антидепресанти води до намаляване на желанието за интимни контакти и при тяхното спиране проблемът се решава.

Ето защо при спад в либидото не се колебайте да споделите притесненията си с Вашия лекар.

Освен промяна в терапията, той би могъл да Ви посъветва да предприемете различни занимания намаляващи стреса- аеробика, упражнения или йога.

Не на последно място, бъдете открити с Вашия партньор. Едва когато половинката Ви е наясно с Вашите притеснения и нужди бихте могли да вземете заедно решение как да подобрите интимния ви живот.

 

 

Свързани новини