Как да се преборим с емоционалните разстройства при болестта на Паркинсон?

Въпреки че болестта на Паркинсон е разстройство на движенията, тя може да засяга хората по различен начин. Понякога емоционалните промени са по-тежки от двигателните и биха засегнали в по-голяма степен качеството на живот.

Тревожност и депресия

Много пациенти с болестта на Паркинсон съобщават за тревожност и депресия в някакъв етап от болестта. Тези емоционални промени могат да произтичат от началния шок след диагностиката на заболяването, както от загубата на подвижността и цялостната независимост. Освен това има и химични промени при предаването на импулси в главния мозък, които допълнително утежняват процеса.

Понякога болестта на Паркинсон и депресията се застъпват, което прави поставянето на диагнозата по-трудно. Въпреки това е от голямо значение психичните промени да се открият навреме и да се подложат на лечение.

Тревожност

Тя представлява чувство на страх, изнервеност и безпокойство. Би могла да предизвика различни телесни реакции като сърцебиене, изпотяване или чувство за недостиг на въздух. Появява се най-често при промяна в условията на средата. Има ситуации, в които тревожността не преминава за дълъг период от време и засяга ежедневието.

Депресия

Депресията не е просто лошо настроение, а представлява сериозно състояние, отразяващо се както на физическото, така и на душевното здраве и се подразделя на лека, умерена и тежка. Тя включва силно чувство на тъга или загуба на настроение за дълъг период, понякога без явна причина.

Полезни съвети

Говорете с Вашия общопрактикуващ лекар.Той би могъл да Ви насочи към промени в начина на живот или да Ви насочи към психиатър за предписване на терапия.

 • Не се страхувайте да поискате помощ, била тя от медицински специалисти или от близки.
 • Грижете се за вашето здраве: колкото и да е изкушаващо, яденето на нездравословна храна и заседналият начин на живот само засилва отрицателните емоции.
 • Почивайте си: това е по-лесно за казване, отколкото за изпълнение, но намирайте време за разходка, дълга вана или хубава книга. Използвайте всеки шанс за да направите нещо хубаво за себе си.
 • Водете си дневник: много хора намират полза в това да напишат своите чувства и мисли. Освен това е окуражаващо да проследите своя напредък, разгръщайки страниците.
 • Не се срамувайте да плачете: има дни в които емоциите ви надделяват и в това няма нищо лошо. Потискането на отрицателните чувства само би утежнило ситуацията.
 • Смейте се: това може да Ви се стори невъзможно отначало, но смехът води до освобождаването на химикали, които помагат за овладяване на заболяването.

Стрес

Той представлява състояние на физическо, емоционално или мисловно напрежение, което може да засегне всеки човек през даден етап от неговия живот.

Стресът не е нещо необичайно, но има редица ситуации в които влошава симптомите при пациенти с Паркинсон. Първата стъпка към неговото преодоляване е да се разбере причината за възникването му. Ето защо е важно заучаването на различни техники за справяне с реакциите на стреса за овладяване на треперенето, некоординираните движение, трудностите в говоренето и преглъщането и чувството за „замръзване” в пространството.

Полезни съвети

 • Физическа активност: упражненията са чудесен начин за освобождаване на стреса при пациенти с болест на Паркинсон, тъй като подобрява подвижността на тялото и покачва настроението. Сред подходящите форми на физическа активност са тай-чи и йога, които упражняват баланса и телесната подвижност.
 • Разпознаване на факторите, водещи до стрес: помислете кои са ситуациите, в които се чувствате напрегнати или времето на деня, в което възникват.
 • Организирайте деня си: положете съзнателни усилия да намалите стреса. Например, вижте се с приятели, когато се повлиявате добре от терапията или се опитайте да не натрупвате голям брой задачи за един ден.
 • Подкрепа от близките: това предоставя възможност да комуникирате с хората около Вас и да им помогнете да разберат повече за заболяването.

Апатия

Апатията е състояние, описващо липсата на емоция или цялостната липса на интерес или мотивация към заобикалящата среда. При хората с Паркинсон тя се изразява в състояние, което околните описват погрешно като безразличие или дори мързел. Въпреки това е необходимо да се знае, че апатията е напълно обяснимо състояние при страдащите от заболяването и трябва да се третира с внимание.

Апатията се различава по механизъм на възникване от депресията. При засегнатите от болестта на Паркинсон тя се обяснява с ниските нива на допамин в главния мозък – главният невротрансмитер, отговарящ, както за координацията на движенията, така и за мотивацията.

В много случаи тя е притеснителна, защото засяга както личния, така и професионалния живот. Ето защо околните трябва да бъдат информирани, че привидната липса на желание за работа и за социални контакти не е по вина на болния, а се дължи на неговото заболяване.

Полезни съвети

 • Водете физически активен живот с редовни упражнения
 • Участвайте в социална дейност
 • Поддържайте постоянен режим сън – бодърстване

Свързани новини