Как прогресира паркинсоновата болест?

Как прогресира паркинсоновата болест?

29 март 2017

Симптомите на болест на Паркинсон обикновено имат бавно начало, развиват се постепенно и не се проявяват в определен ред. Те са много различни при различните хора, но ранните паркинсонови симптоми включват чувство на умора и слабост. Други ранни симптоми могат да бъдат лоша координация на фините двигателни умения (на ръцете), проблеми с почерка и усещане за тремор в предмишницата. От това как паркинсоновата болест се променя с времето зависи как ще се променят медикаментозната и другите форми на антипаркинсонова терапия.

Симптомите се развиват с времето

Симптомите на паркинсоновата болест се променят с развитието на болестта. Предписаната медикаментозна терапия и другите форми на терапия съответно също се променят, за да отразят тези промени. Може да настъпи влошаване на съществуващите симптоми и в хода на заболяването да се появят нови симптоми и усложнения. Може също да се наложи да се увеличи броят на медикаментите, които приемате, което означава да следите да приемате навреме повече лекарства. Тук на помощ идват различни видове кутийки за лекарства, таймери и напомнящи устройства, които са налични на пазара.

С развитието на симптомите може да се влошат и двигателните проблеми, които се отразяват на способността да се извършват самостоятелно ежедневни дейности.

Паркинсоновите симптоми, които не засягат двигателните способности, често наричани немоторни симптоми, също могат да се влошат с времето. Тези симптоми могат да включват проблеми със съня, депресия, тревожност, прекомерно изпотяване, проблеми с отделителната система, трудности с контрола на слюноотделянето и проблеми с паметта. Немоторните симптоми на паркинсоновата болест понякога остават неидентифицирани и без лечение, защото болните от паркинсон не осъзнават, че те са свързани със заболяването им.

Нашата информация за напредналия Паркинсон включва идеи и практически съвети как да контролирате заболяването в хода на прогресирането му.

Справяне с болест на Паркинсон

С напредъка в лечението на паркинсовата болест качеството на живот на хората с това заболяване също се подобрява. Много паркинсоници водят активен и пълноценен живот. Важна част от успешното справяне с болестта е да разбирате как тя се проявява при вас и как да функционирате оптимално въпреки нейното присъствие. Не винаги е лесно да се поддържа позитивна нагласа, особено веднага след диагностицирането, но ние можем да ви предоставим помощ и подкрепа

Умира ли се от паркинсоновата болест?

Повечето лекари и изследователи смятат, че паркинсоновата болест не води директно до смърт и че никой от медикаментите, използвани за лечението ѝ, не може да причини смърт. Паркинсоновата болест не се отразява значително върху продължителността на живота на мнозинството от хората. Някои от симптомите в по-напредналите етапи на заболяването обаче могат да доведат до по-голяма инвалидизация и влошаване на общото здравословно състояние, което от своя страна може да направи болния по-уязвим към инфекции. За някои хора инфекциите или другите здравословни проблеми могат да имат сериозни последствия и дори е възможно да бъдат животозастрашаващи.

Източник: https://www.parkinsons.org.uk/content/how-does-parkinsons-progress

Свързани новини