Лечение на напреднала паркинсонова болест, част 4

Лечение на напреднала паркинсонова болест, част 4

15 януари 2017 г.

Дисфункция на вегетативната нервна система

  1. Опасност от падане

При накои пациенти е възможно да се появи опасност от падане. Това се дължи на промяна в кръвното налягане при промяна на позицията от легнало (седнало) в изправено положение.

Обстойното инструктиране на пациентите и лицата, които се грижат за тях, относно факторите, които могат да причинят промени в кръвното налягане като избягване на рязка смяна на положението на тялото или напрягане по време на уриниране или дефекация, е от съществено значение..

Дневният прием на течности, най-вече сутрин, трябва да бъде около 2 литра и се препоръчва да се приема най-малко 8 г натриев хлорид, за да се осигури адекватна хидратация на организмаНосенето на компресивни чорапи и стягащ колан може да помогне..

  1. хранене и хидратация

За да се направи преглъщането по-безопасно и по-ефективно, пациентите трябва да се обучат на специални техники, като супраглотичната техника на преглъщане, техниката на Менделсон и техниката на преглъщане с усилие.

 Трудностите при преглтъщанена течности може да се контролира чрез добавяне на сгъстяващи вещества или сгъстители, които увеличават вискозитета на течностите, без съществено да променят другите им свойства, като например вкуса. Тези агенти придават по-гъста консистенция, увеличават стабилността и подобряват суспензията на добавените съставки. Някои сгъстители са желиращи агенти, образуващи гел, който пациентите могат да поглъщат, и така значително се намалява рискът от задавяне.

Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038575/

Свързани новини