Лечение на напреднала паркинсонова болест, част 5

Лечение на напреднала паркинсонова болест, част 5

22 февруари 2017 г.

Разстройства на пикочно-половата и на отделителната система

Констипацията се среща често и ранно се проявява при болните от паркинсон, но в крайния стадий на болестта може да стане особено тежка поради комбинирането на антипаркинсоновите медикаменти, намаления стомашно-чревен мотилитет, обездвижването и дехидратацията. Констипацията трябва да бъде добре контролирана, за да се избегне чревна непроходимост и да се осигури правилна резорбция на медикаментите. Трябва да се препоръча включване на повече баластни вещества в храната, които стимулират чревния мотилитет, а също и повишен прием на течности.

Много пациенти в късен стадий на паркинсон имат уринарни проблеми, като неудържими позиви за уриниране, чести позиви за уриниране или стрес уринарна инконтиненция, които може да причинят тревожност и чувство на социална изолация. Свръхактивният пикочен мехур е резултат от увреждане на нормалния инхибиторен път от базалните ганлии и челния коров дял до сакралната област на гръбначния стълб . За инхибиране на свръхактивен пикочен мехур обикновено се използват антихолинергични медикаменти, въпреки че тяхната употреба не е препоръчителна при пациенти в късен стадий на болестта на Паркинсон поради когнитивните и други централни странични ефекти на антихолинергиците.

Препаратите с изразени периферни антихолинергични ефекти (периферни антихолинергици) от по-ново поколение, като троспиум, имат по-добра поносимост и в определени случаи могат да се използват дори при пациенти в напреднал стадий. Напоследък инжекции с ботулинов токсин в детрузора на пикочния мехур показват забележителен ефект за намаляване на честотата на уриниране без странични ефекти.

Намалената мобилност и затрудненията при използване на тоалетна често водят до използване на памперси или катетри в крайния етап на болестта и пациентите са изложени на висок риск от опасни инфекции на пикочните пътища, ако не се прилагат адекватни хигиенни мерки.

Източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3038575/

 

 

Свързани новини