„Мозъчен пейсмейкър” би могъл да овладее симптомите при Паркинсон

Болестта на Паркинсон е хронично заболяване, при което постепенно се задълбочават редица симптоми на опорно-двигателния апарат – от схванатост на крайниците, треперене, забавени движения, до нестабилна походка и поза.

Всички тези прояви водят до опасност от падане и нараняване, а заедно с често срещаната при болестта депресия, се стига до нарушено качество на живот. Ето защо, наред с усилията по намиране на ефективна терапия на болестта на Паркинсон, се търсят начини за олекотяване на симптомите и осигуряване на по-активен живот за пациентите.

В тази насока, екип от учени от Калифорнийския университет са разработили безжичен имплант, който може едновременно да разпознава команди от главния мозък и да отсява тези, които водят до координирани движения.

Устройството, наречено от учените WAND работи като “мозъчен пейсмейкър”, тъй като по 128 различни канали засича информация от електрическата функция на мозъка и подава правилния сигнал, когато отчете отклонение от нормалната му дейност.

Подобен тип апарати имат потенциала да овладеят треперенето и припадъците при пациенти с нервни заболявания, включително с болест на Паркинсон. Поради факта, че работи на принципа на затворената верига, тоест засича мозъчната активност и подава сигнали едновременно, WAND може да променя параметрите си в реално време.

В хода на експериментите с WAND,  група участници са поставени пред екрани със свързани към тях джойстикове, като им се дават инструкции накъде по екрана да движат даден обект. След определен период на „заучаване” устройството WAND успява да засече кои са точните команди, които подава мозъкът към ръката на всеки пациент, за да изпълни дадено движение, както и какво точно смущение в нервната функция би довело до забавяне или треперене.

„Следващата стъпка в нашите експерименти е да въведем устройството в клиничната практика, за да може страдащите от нервни заболявания да извършват пълноценни движения без чужда помощ“, обясняват учените.

 

Източник:

1.Zhou A, Santacruz S, Johnson BC et al., A wireless and artefact-free 128-channel neuromodulation device for closed-loop stimulation and recording in non-human primates, 31 Dec Nature Biomedical Engineering, https://doi.org/10.1038/s41551-018-0323-x

 

Свързани новини