На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с паркинсон

На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с паркинсон 
11.04.2016 г.
Живот с болестта на Паркинсон
Болестта на Паркинсон е едно от най-коварните заболявания, познати на медицината. За него все още няма пълно лечение. Засяга предимно хора между 50 и 60 години, а напоследък и по-млади пациенти. От паркинсон страдат и много знаменитости.
На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с паркинсон. Болните и техните лекари обединяват усилия да привлекат вниманието към проблемите на страдащите, които наброяват над 6 милиона души. В България около 15 000 са с паркинсон, а около 10% от тях са с тежка фаза на заболяването. Но има и немалко недиагностицирани.
По този повод днес ще бъде дадена специална пресконференция, символично ще бъдат засадени лалета във водещата клиника за лечение у нас „Св. Наум“, а до края на април ще бъдат провеждани безплатни прегледи за пациенти в 6 града в страната.
В ДНЕС участваха директорът на клиника Св. Наум, акад. проф. д-р Иван Миланов, Елена Цонева-Папуджиева, ПР Експерт и Митко, който страда от болестта.
„Все още няма медикамент, който забавя заболяването. Разчитаме на ранна диагностика. В момента се разработва ваксина срещу паркинсон, но е в начален стадий“, обясни проф. Миланов.
Късно ми откриха болестта. Не мога да свърша сам елементарните задължения, които имам вкъщи“, разказа пред камерата на ДНЕС Митко.

Свързани новини