Велосъстезание в подкрепа на и заедно с хората с болест на Паркинсон

Велосъстезание в подкрепа на и заедно с хората с болест на Паркинсон

16 юли 2015 г.

София с първо състезание по кроскънтри колоездене

 

Много емоции и екшън на живо обещават организаторите на вело състезание в дисциплина кроскънтри, в което ще могат да се включат както професионалисти, така и деца и любители колоездачи. Събитието е част от календара на Столична община и се провежда в подкрепа на кампанията „София 2018 – Европейска столица на спорта“. Основната цел на XCO София е да накара повече различни хора да се качат на колело през уикенда и да прекарат деня на открито с приятели. Подобен формат се организира за първи път в България, като стартът бе проведен дебютно миналата година в Лондон, заявиха на пресконференция днес организаторите, които са подготвили много забавления и награди за присъстващите.

Стартът е в неделя в Южния парк и в него могат да участват всички желаещи, които ще бъдат разделени в няколко отделни категории – деца, юноши, мъже „Хоби“, мъже „Про“ и жени. Организаторите на събитието от Консепт Криейтив подготвят много приятно и интересно трасе, с което неделният ден в парка може да стане наистина вълнуващ. Всеки които иска да се включи в събитието е необходимо да попълни онлайн формата за регистрации на следния линк: http://conceptcreative.org/bg/xco

„До момента имаме над 80 записали се за участие, заявките се приемат онлайн, но могат да се направят и на място в деня на старта в Южния парк. Най-малкият записал се досега е на 5 г., има и много заявки от семейства с деца. Искаме да „направим“ още спорт в центъра на града, да покажем нови възможности и красоти на Южния парк, за да може всеки да преоткрие за себе си това зелено кътче на столицата,“ заяви на пресконференцията Ема Паунова, представител на организаторите.

„Надяваме се с този старт планинското колоездене да спечели нови приятели,“ каза Веселин Михайлов, генерален секретар на регистриращия се в момента Български колоездачен съюз.

Състезанието ще бъде открито на 19 юли от 12 ч. с демонстрационна обиколка, в която ще се включат и пациенти с болест на Паркинсон, за да покажат, че въпреки тежката диагноза, животът продължава и те могат да го изживеят пълноценно. Инициативата е част от кампанията „Живот с паркинсон“ (www.parkinson.bg), целяща да помогне на болните от паркинсон и техните близки да бъдат по-информирани, за да могат по-добре да контролират заболяването. В инициативата ще се включат и популярни личности, сред които Сани Жекова, Ива Дойчинова, Димо Стоянов от ПИФ, актрисата Анжела Недялкова, представители на Столична Община и др.

Трасето на състезанието се разпростира от поляната в дясно от входа на Южния парк от страната на бул. Витоша, където ще бъде и основната зона, стига до квартал Лозенец и се връща обратно. То е много интересно и минава през някои от потайностите, които крие Южния парк и много малко хора знаят, че съществуват.

В зависимост от категорията, в която участват, състезателите ще трябва да правят по няколко обиколки на маршрута, а най-бързите ще бъдат наградени подобаващо. Всеки, който иска да участва в събитието може да се запише предварително или да дойде направо на място в 9:00 в старт-финалната зона. До този момент записаните са близо 70 човека, сред които има и много семейства с деца.

Програма
18.07 Събота
17:00 – 19:00 Оглед на трасето и регистрация

19.07 Неделя
9:00 – 11:00 Регистрация
9:00 – 12:00 Тренировка
12:00 Откриване на състезанието
12:30 Обиколка в подкрепа и заедно с хората с болест на Паркинсон
13:00 Старт детско състезание
14:00 Старт категория „Хоби“
15:30 Старт категория „Елит“
17:00 Награждаване

Свързани новини