Проведе се първото велосъстезание в подкрепа на хора с паркинсон

Първото по рода си велосъстезание в подкрепа на пациентите с болест на Паркинсон се проведе днес в столицата. Събитието се откри с демонстрационна обиколка на пациенти с болестта, които показаха, че въпреки тежката диагноза, животът продължава и те могат да го живеят пълноценно.

Инициативата е част от кампанията „Живот с паркинсон“ (www.parkinson.bg), целяща да помогне на болните от паркинсон и техните близки да бъдат по-информирани, за да могат по-добре да контролират заболяването. От страна на пациентите с паркинсон взе участие поетът и журналист Васил Настев, председател на „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“, който живее с болестта на Паркинсон вече 30 години. В обиколката се присъединиха и изразиха съпричасността си популярни личности, сред които Ива Дойчинова и др.

Велосъстезанието е част от календара на Столична община и се провежда в подкрепа на кампанията „София 2018 – Европейска столица на спорта“. Основната цел на XCO София е да привлече повече различни хора да се качат на колело през уикенда и да прекарат деня на открито с приятели.

За кампанията „Живот с паркинсон“

Целта на кампанията е да помогне на болните от паркинсон и техните близки да бъдат по-информирани, за да могат по-добре да контролират заболяването и да живеят по-пълноценно.

За пръв път в България е създаден и информационен сайт за болестта: www.parkinson.bg , на който освен здравна информация, поднесена на разбираем език и чрез видеа, има публикувани и полезни съвети и лични истории на пациенти.

За болестта на Паркинсон

Болните от паркинсон в България са около 15 000 души. В напреднал стадий са 30%, а в последен стадий – около 1000 души. Средно след 10 години от началото на заболяването се навлиза в напредналия стадий, а в последния стадий – след още 3-4 години.

От паркинсон най-често заболяват мъжете, като причината защо болестта засяга в по-голяма степен силния пол все още не е докрай изяснена. Характерно за заболяването е, че е възрастово зависимо. Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години, но понякога може да се открие и при далеч по-млади хора, включително такива под 30 години.

Специалистите са единодушни, че болестта на Паркинсон се „подмладява” и застига хора в активна възраст.

Свързани новини