Паркинсон – какво трябва да променим в дома си?

Паркинсон – какво трябва да променим в дома си?

Диагнозата Паркинсон води до редица промени в живота на болния. Заболяването на практика засяга цялото му семейство, защото в повечето случаи той се нуждае от грижите и най-вече подкрепата на близките си, както в ежедневните дейности, така и в морален аспект. Ето защо семейната среда е повече от ключова за преодоляване на затрудненията, които заболяването би могло да причини на пациента. Част от тази среда, освен отношението към самия болен, касае и условията в дома му. С някои лесни за изпълнение стъпки, придружени с правилното поведение на самия болен, средата би могла да бъде подобрена, така че да създаде повече комфорт, сигурност и усещане за спокойствие, каквото всеки един дом трябва да предлага. Ето и някои от тях:

Сигурност
Сигурността е ключова за човек с Паркинсон, особено в определени помещения в дома му, като кухнята, спалнята и банята, в които заради характера на заболяването и съпътстващите го симптоми, има риск от инциденти. На първо място подредете мебелите така, че да подсигурите достатъчно пространство за удобно стоене, седене и завъртане. Обърнете внимание и на подовите настилки – подът от линолеум, винил и дърво ще бъде по-сигурен, в сравнение с  килимите и постелките, които не са стабилно захванати и съответно могат да доведат до подхлъзване. Самите килими също са от значение – по-подходящи са по-тънките, при които няма усещане за „потъване на краката”. Не забравяйте осветлението – не бива да има прекалено сенчести и затъмнени места в дома ви. Приберете кабелите, които могат да създадат риск от спъване.

Кухня
Кухнята е едно от потенциално най-опасните места в дома на хората с Паркинсонова болест. Между т.нар. непредвидими „изключвания“, породени от заболяването, и моментите на дискинезия, рутинните дейности в кухнята, като например нарязване на продукти и смесването им могат да бъдат истинско предизвикателство. Ето защо поставете подправките и кухненските инструменти на място, където можете да седнете, за да приготвите храната. Препоръчителна е употребата на пластмасови купички и чаши. Не забравяйте да оставите много допълнителни кърпи под ръка, в случай на разливания. Друг начин да се намалят проблемите в кухнята, е замяната на някои спомагателни ръчни прибори с електрически такива, като например машинка за рязане и т.н.

Спалня
Обезопасете и спалнята.За целта бихте могли да поставите допълнителни перила или релси на леглото, които да са от помощ при изправяне. Осигурете приятна, леко хладна температура. Инвестирайте в качествени спални комплекти, които да създадат комфорт за тялото. Препоръчително е да няма телевизор в стаята, в която спите, защото той може да се превърне в пречка за заспиване.

Баня/тоалетна
Когато се насочвате към банята, избягвайте обичайните домашни чехли, които могат да бъдат хлъзгави. Бихте могли да използвате чорапи срещу плъзгане при ходене по гладки подове, които се предлагат в медицинските магазини. Поставете поне две перила на ваната или душ кабината, които ще ви помогнат при изправяне или в случай на нестабилност. Важно е те да бъдат стабилни и да са поставени професионално. Никога не използвайте поставките за тоалетна хартия, за сапуна или за кърпите като парапет. Те не са толкова стабилни и можете да паднете, ако се хванете за тях. Всички постелки, които използвате в банята, трябва да имат каучукова облицовка. При къпане не използвайте сапун – той е хлъзгав и може да остави фин слой на пода, на който да се подхлъзнете. Поставете рафт във ваната или в зоната на душа, така че да не е нужно да се повдигате, за да вземете това, което ви трябва. Ако сте сами, уверете се, че можете да се обадите за помощ, ако имате нужда от нея. Вземете мобилния си телефон с вас.

Характерният за Паркинсон тремор може да затрудни дейности като миене на зъби или бръснене – затова най-добре ги изпълнявайте седнали. Използвайте електрически четки и самобръсначки. Ставането от тоалетната също може да е трудно. Затова повдигнатата тоалетна седалка или наличието на здрава тоалетна рамка ще осигури стабилност и ще ви помогне да използвате тоалетната безопасно и с по-малко усилия. Избягвайте кофеиновите напитки като кафе, чай и кола, които могат да влошат проблемите ви. Ако ставате през нощта, за да използвате банята, и това е проблем, ограничете приема на течности два часа преди лягане. Ако все пак ви се налага, оставете лампата в банята светната.

Обличане
Паркинсон може да повлияе и на наглед елементарни дейности като преобличане. Затова си оставете достатъчно време за смяна на дрехите. Бързането може да доведе до стрес, а стресът може да влоши симптомите на заболяването ви. Ако е възможно, опитайте се да се преобличате, тогава, когато се чувствате най-добре, с оглед на приема на медикаменти. Ако се чувствате „сковани”, опитайте се леко да се раздвижите с кратки упражнения, преди да започнете да се преобличате. Седнете, изберете стол с твърда опора и ръкохватки. Не стойте на ръба на леглото, когато се преобличате, защото това може да доведе до загуба на равновесие и падане. Избягвайте велур и подобни тъкани, които създадат повече триене и затрудняват обличането или движенията през деня. Избягвайте чорапите с плътни еластични ластици. Носете леки, удобни за събуване обувки.

Свързани новини