Паркинсон засяга и 30-годишните

Паркинсон засяга и 30-годишните

Депресия и тревожност са знак за болестта

12 април 2016 г.

Болестта на Паркинсон засяга хора в средна активна възраст, като най-често 50-годишни са пациентите, които борят заболяването.Въпреки това болестта може да се открие и при далеч по-младите. Измъчвани от болестта са и под 30-годишни пациенти. Вече сред засегнатите може да се срещнат и около 20-годишни, борещи паркинсон, уточни акад. проф. д-р Иван Миланов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Наум”. По думите на експерта заболяването е значимо, тъй като засегнатите са в разцвета на силите си, а пациентите вече са постигнали определен статус в професионалното си развитие. Акад. Миланов уточни още, че у нас около 15 000 души са страдащите от паркинсонова болест, а някои от симптомите на заболяването са неспецифични, затова понякога закъснява и самата диагноза. Знак за болестта на Паркинсон е нарушеното обоняние, обясни експертът, като допълни, че депресия често предшества заболяването с около 2 години. Въпреки това не може да се твърди, че това са фактори, които могат да са знак за диагноза

„Да, не се умира от паркинсонова болест със съвременното лечение, но пък животът наистина е много труден”, коментира акад. Миланов.

Васил Настев, председател на „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България”, е един от борещите паркинсон нашенци.

Той разказа как болестта го настигнала твърде рано, по време на държавния му изпит, когато се появил първият симптом. Тогава Настев бил едва на 26 години, а според него депресията, която обхваща съзнанието, е по-страшна от самото заболяване.

„Спаси ме това, че се занимавам с литература, пиша поезия, пиша и за деца”, коментира Настев, като допълни, че виждал болестта като раница, която пациентът носи на гърба си.

Безплатни прегледи на пациенти, диагностицирани с болестта на Паркинсон, ще се извършват през април в 6 града у нас. Целта е информационната кампания „Живот с паркинсон” да помогне на повече болни, а прегледите ще се извършват в болници в София, Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе. Желаещите да се прегледат ще трябва да си запишат предварителен час в съответното лечебно заведение, а допълнителна информация пациентите могат да намерят на сайта www.parkinson.bg. В същото време акад. Иван Миланов сподели, че неврологията е пред революция по отношение на ранната диагностика на паркинсоновата болест. Вече има данни, че благодарение на стомашна биопсия е възможно навреме да се постави диагнозата, а в същото време обект на клинично проучване е ваксина за предпазване от паркинсонова болест, но изпитването е в начален етап.

Свързани новини