Пациенти с паркинсон извиха хоро на надеждата

Пациенти с паркинсон извиха хоро на надеждата

14 април 2015 г.

Верка Няголова (най-вляво), която страда от паркинсон, поведе хорото, с което пациенти в късен стадий отбелязаха Световния ден за борба с коварното заболяване. 

Пациенти с паркинсон в късен стадий отбелязаха Световния ден за борба с коварната болест, като тропнаха ръченица и извиха право хоро в Дома на културата „Средец“ в София.

Засегнатите от заболяването танцуваха в името на надеждата за живот и силата на човешкия дух, заявиха от „Национална организация на хората, болни от късен Паркинсон“ и „Сдружението за достоен живот на паркинсониците в България“.

У нас от болестта страдат около 15 000 души, като при близо 1 000 тя е в късен стадий. Симптомите се проявяват най-често, когато над 70 на сто от нервните клетки вече са загинали. В световната практика са познати три метода на поддържащо лечение, като това с помпа с интестинален гел се реимбурсира изцяло от Националната здравноосигурителна каса.

„Доста добре ми действа това лечение. Първо бях на медикаментозно лечение, а сега съм с помпа, която директно вкарва лекарството в тънките черва“, разказа пред „Новинар“ Верка Няголова, която страда от заболяването. По думите й предишната терапия, на която е била подложена, е била покрита от касата само частично.

Налагало се е да отделя минимум 100 лв. на месец за лекарства, но сега не се налага да доплаща нищо. „Облекчението се изразява в това, че вече започвам да ходя, защото при мен са засегнати крайниците“, обясни тя и допълни, че доскоро дори не е можела да става от леглото без чужда помощ.

Месец април е посветен на борбата с паркинсоновата болест, като безплатни прегледи ще се извършват в болница „Свети Наум“ в столицата, в „Света Марина“ във Варна, както и в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Източник: в-к Новинар

Свързани новини