Повече от 6 милиона са болните от паркинсонова болест в света

Пестициди, тежки метали, вода от кладенци също могат да предизвикат заболяването

20.04.2015 г.
Над 60 безплатни консултации на пациенти за паркинсонова болест направи вече проф. д-р Ара Капрелян и неговият екип – доц. д-р Б. Иванов и д-р М. Грудкова, в Университетска болница „Св. Марина“ във Варна. Безплатните прегледи през целия месец април са част от инициативата „Живот с паркинсон „, организирана от „Национална организация на хора, болни от късен Паркинсон“ и „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“. Прегледите се извършват всеки вторник и четвъртък от 13 до 14.30 ч. Не е необходимо предварително записване. Проф. д-р Капрелян, ръководител на Катедрата no нервни болести и невронауки към Медицинския университет – Варна, обясни какво представлява заболяването и достъпните методи за неговото лечение.

Проф. Капрелян, какво представлява паркинсоновата болест?

– Това е хронично, бавно прогресиращо дегенеративно заболяване на централната нервна система. Характеризира се със загуба на пигментни меланинсъдържащи нервни клетки, разположени в т.нар. черна субстанция на мозъка. Клиничните симптоми на болестта са описани за първи път през 1817 г. от английския общопрактикуващ лекар д-р Джеймс Паркинсон под наименованието „трепереща парализа“.

Паркинсоновата болест е второто по честота невродегенеративно заболяване, което засяга повече от 6 милиона души в целия свят. Може да започне в различна възраст, но най-често между 50 и 60 години и за двата пола.

Какво причинява заболяването?

– Засега причината е неизяснена. Предполага се взаимодействие между генетично предразположение на индивида, фактори на околната среда, токсично въздействие на свободни радикали и стареенето. Установени са мутации на гени, които причиняват повишено произвеждане и нарушено почистване на токсични за нервната клетка белтъци. Факторите на околната среда са контакт с пестициди, хербициди и тежки метали, употреба на вода от кладенци и др.

Каква е клиничната картина при паркинсонова болест?

– Развитие на двигателни нарушения и на автономни нарушения – уринарни, сексуални, сетивни, кардиоваскуларни, гастроинтестинални и др. Наблюдават се и невропсихиатрични нарушения – депресия или тревожност, деменция, психози, халюцинации и делириуми.

Загубата на 50-80 процента от нервните клетки в т.нар. „черна субстанция“ води до поява на трите основни симптома на заболяването. Първи е треморът в покой. Най-често започва едностранно от пръстите на ръката, като наподобява „броене на пари“. Забавят се волевите движения, има затруднено ставане, нарушение на походката и позата, загуба на изражението на лицето. Характерна е мускулната ригидност – повишение на мускулния тонус в движение и покой.

По-късно могат да се появят и нарушение на походката – затруднение при тръгване, пулсионни явления със залитане напред, назад или встрани, феномен на „замръзване“, проявяващ се с внезапно настъпил двигателен блок и чести падания. При нелекувани болни тежестта на симптомите нараства с около 8-9 процента годишно, като инвалидността приковава към леглото средно след 14 години.

Какво е лечението?

– Поставянето на ранна диагноза има изключително важно значение, за да се започне неврозащитно лечение в най-ранния стадий. Това ще забави прогресията на заболяването. Съвременното лечение основно включва приложение на медикаменти, съдържащи стандартни, разтворими, трансдуоденални, с контролирано освобождаване или комбинирани лекарствени форми.

При болни с тежка паркинсонова симптоматика и двигателни усложнения се прилага хирургично лечение (таламотомия, палидотомия, субталамотомия) или дълбока мозъчна стимулация, която обаче не се заплаща от Здравната каса.

Златен стандарт е лечението с леводопа медикаменти, което се реимбурсира 100% от НЗОК след извършване на експертна оценка и издаване на протокол от специализирани комисии в Университетските болници в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора. След определен период на заболяването обаче приемът на леводопа перорално изчерпва своя ефект. Препоръчва се да се премине към лечение с помпени (инфузионни) терапии, както и дълбока мозъчна стимулация. Тези методи се използват при пациенти с липса на ефект от прилаганите за достатъчно дълъг период стандартни лекарствени форми, както и при пациенти с тежки двигателни усложнения, застрашаващи техния живот.

На каква възраст са хората, които се явиха досега на безплатните прегледи в УМБАЛ „Св. Марина“?

– Най-младата пациентка е 23-годишно момиче, чиято баба също страда от паркинсонова болест. Най-възрастният е 84-годишен мъж, който искаше промяна на медикаментозното лечение. Продължаваме прегледите през целия месец април, който по света е посветен на борбата с паркинсоновата болест. Тази дълбоко хуманна и благородна инициатива ще продължи и през цялата година.

 

 

 

Свързани новини