Поддържането на добра устна хигиена е едно от големите предизвикателства при Паркинсон

Паркинсон е прогресиращо невродегенеративно заболяване, което, особено в напредналата си фаза, се отразява на всички аспекти от живота на болните. Един от проблемите, с които те се сблъскват е поддържането на добра устна хигиена. Предлагаме Ви няколко съвета, които могат да Ви помогнат в поддържането на стоматологичното здраве на болния от Паркинсон.

Средства за почистване на зъбите и устната кухина
Най-добрият прибор за почистване на зъбите е електрическата четка за зъби. За да се използва ефикасно не се изисква мускулна сила и самият пациент или човекът, койтосе грижи за него , може лесно да направлява движението ѝ. В повечето случаи електрическите четки са с масивна дръжка, но ако това не е така, тя може да се направи по-обемна като се облепи с тиксо. По този начин ще бъде по-удобна за захващане.
Ако с миенето на зъбите е ангажирано обгрижващо лице, то трябва стриктно да следи ръцете му да са чисти. За целта може да използва дезинфекциращ препарат и/или ръкавици за еднократна употреба (могат да се купят във всяка аптека, срещу по-малко от петдесет стотинки за чифт).
Използването на вода за уста с флуорид и антибактериален агент веднъж дневно също е добра идея. Тя ще отстрани остатъците от храна, които не са били почистени с четката за зъби.

Хората с болест на Паркинсон понякога страдат от ксеростомия (сухота в устата, която се дължи на намалено отделяне на слюнка и се появява като страничен ефект от приема на някои лекарства). В този случай за изплакване на устата може да се използва специален разтвор, наречен изкуствена слюнка. Този проблем не бива да се неглижира, тъй като сухотата в устата може да доведе до редица проблеми. Слюнката предпазва зъбите като отстранява остатъците от храната и предотвратява растежа на бактерии в устната кухина. Тя спомага за усещането на вкуса на храната и за нейното преглъщане. Освен това в състава ѝ се съдържат ензими, които участват в смилането на храната.

Внимателно изберете своя зъболекар

Зъболекарят, който ще се грижи за стоматологичното здраве на болния от паркинсон трябва да бъде внимателно избран и информиран за състоянието на пациента. Въпреки, че не са много, в България има стоматолози, които имат опит в лечението на пациенти с Паркинсон. Преди да се спрете на специалист, първо се поинтересувайте дали се е сблъсквал в практиката си с това заболяване и дали е запознат с ограниченията, пред които ще бъде поставен.
Тревожността влошава състоянието на болните от паркинсон и затова е добре времето за чакане пред кабинета, както и посещенията при денталния специалист да бъдат възможно най-кратки.

Проверете протезите

Ако пациентът има зъбни протези, е добре да знаете, че с времето те престават да прилягат добре и стават неудобни. Това често представлява проблем за хората с Паркинсон, които страдат от ксеростомия. Могат да се появят язви, понякога тежки, и затова при първа възможност трябва да се вземат мерки, за да се сведе болката до минимум.
Протезите са важни и по друга причина. Сред основните фактори, които допринасят за увреждането на речта, са: клатещи се или липсващи зъби и/или дефектните зъбни протези. Те влошават артикулацията и увеличават притеснението на болния, свързано с факта, че околните не го разбират. Хлабавите протези, освен това, не позволяват ефективно да се контролира слюнката.

Консултация с логопед при затруднено преглъщане
С прогресирането на паркинсоновата болест преглъщането също може да бъде затруднено, което поставя на изпитание не само пациента, но и неговия стоматолог. За облекчаване на този проблем може да се потърси консултация с логопед, който да препоръча как да се подобри преглъщането.

Източник: http://parkinsons.ie 

Свързани новини