Примерни еднодневни менюта за хора с Паркинсон (Част 2)

Menu

Ако имате близък с Паркинсон, сигурно сте информирани за всичко, свързано с терапията на заболяването. Храненето, обаче, е не по-малко важно за повлияването на болестта.

Тъй като Паркинсон основно засяга нервната система, добре е човекът, за когото се грижите, да консумира преди всичко храни, богати на витамините от групата В (зелени зеленчуци, яйца, риба), а също да му осигурявате лека и лесно усвоима храна, богата на микроелементи (пълнозърнести храни, млечни продукти, авокадо), сред които особено важен е магнезият. Освен това, тъй като хората с паркинсонова болест често страдат от запек, за тях е важно да приемат храната на малки количества, но по-често. Трябва да се избягват всички твърди и консервирани храни, които затрудняват храносмилането и водят до затегнат стомах.

Предлагаме Ви втората част от примерни менюта, разработени от английската диетоложка Катрин Холдин, специално за облекчаване на симптомите на болни от паркинсон. Те ще Ви помогнат да изберете храните, които най-добре подхранват мозъка, мускулите, костите и вътрешните органи на Вашия близък. Не е задължително стриктно да се придържате към включените в менюто ястия, нито задължително да следвате броя на храните, изброени за обяд, вечеря или закуска. Менютата са ориентировъчни.

МЕНЮ 3:

Закуска

–  Овесена каша с прясно мляко
– Портокалов сок (прясно изцеден или от кутия)
– Кафе или чай

Междинна закуска

– Пълнозърнесто кексче с боровинки

Обяд

– Сандвич с пълнозърнест хляб и риба тон
– Суров морков, целина, репички
– Прясно мляко, зеленчуков сок, кафе или чай

Следобедна закуска

– Кисело мляко с парчета банан и мед

Вечеря

– Телешка пържола (месото да е прясно)
– Брюкселско зеле, леко задушено на пара с прясно изцеден лимонов сок
– Печен батат (сладък картоф) с масло и мед
– Пълнозърнесто хлебче с масло
– Печена ябълка с мед
– Половин пъпеш

Какво сме включили в това меню?

За тялото, мозъка и нервната система*: овесена каша, пълнозърнест хляб, пълнозърнесто кексче с боровинки, риба тон, сурови зеленчуци, прясно мляко или зеленчуков сок, кисело мляко, банан, телешко месо, брюкселско зеле, батат, пълнозърнесто хлебче, печена ябълка.
Храни, съдържащи пребиотици (специални фибри, които стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата): овесена каша, пълнозърнест хляб, банан, сладък картоф.
Храни, съдържащи пробиотици („полезни“ бактерии, които се намират в червата и „отговарят“ за имунитета на организма): кисело мляко.

МЕНЮ 4:

Закуска

– Яйца (начинът на приготвяне е по Ваш избор)
– Пресен колбас
– Филия препечен пълнозърнест хляб с масло
– Компот от горски плодове (пресни или замразени)
– Кафе или чай

Междинна закуска

– Извара, пъпеш

Обяд

– Зеленчукова супа (приготвена с пресни съставки, включително варива, без бульони, които се продават в пакетчета)
– Пълнозърнести крекери
– Прясно мляко, зеленчуков сок, кафе или чай

Следобедна закуска

– Смути с кисело мляко, банан и мед

Вечеря

– Гриловани скариди с пълнозърнести макарони, зехтин екстра върджин и чесън
– Салата от пресен спанак
– Печени моркови
– Чеснов пълнозърнест хляб
– Няколко блокчета тъмен шоколад

Какво сме включили в това меню?

За тялото, мозъка и нервната система*: яйца, колбас, пълнозърнест хляб, компот от горски плодове, извара, пъпеш, зеленчукова супа, , пълнозърнести крекери, прясно мляко или зеленчуков сок, кисело мляко, банани, скариди, пълнозърнести макарони, спанак, моркови, чеснов хляб, шоколад.
Храни, съдържащи пребиотици: пълнозърнест хляб, зеленчукова супа с варива, банан, чесън, шоколад.
Храни, съдържащи пробиотици: кисело мляко.

*ПОЯСНЕНИЕ: За да функционира добре, мозъкът, нервната система и тялото ни като цяло се нуждаят от различни витамини и микроелементи, които осигуряват постоянен приток на енергия.
Сред тях има сложни въглехидрати (набавят се от овесени ядки, трици, кафяв ориз и бобови растения) и „добри мазнини“ (орехи, бадеми, кашу, зехтин, слънчогледово семе, ленено семе, масло от пшеничен зародиш, риба), които регулират ключовите аспекти на имунната система, кръвообращението, паметта и настроението.  Витамините от групата В (като черен дроб, пуешко месо, риба тон, яйчен жълтък, зелени листни зеленчуци и соя) подпомагат мозъчната дейност, борят се с депресията и отговарят за паметта.  Витамините A, C и E са мощни антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Добри източници на витамин А са черен дроб, сирене, яйца, кисело мляко. Витамин Е може да бъде набавен от жълти и червени зеленчуци и плодове като моркови, червени чушки, манго, пъпеш и кайсии. Най-много витамин C има в плодовете и зеленчуците като магданоз, броколи, карфиол, зелена салата, чушки, лимони, портокали.

Свързани новини