Рискови фактори за паркинсоновата болест

Рискови фактори за паркинсоновата болест

Автор: Криша Маккой

Въпреки, че при някои хора вероятността да развият паркинсонова болест е по-голяма, изследователите все още не знаят какво точно я причинява.

Бързи факти

 •  Повечето хора с Паркинсон нямат фамилна обремененост, генни мутации, мозъчни травми и никога не са се излагали на въздействието на токсини от околната среда.
 • Средната възраст на изява на паркинсоновата болест е 60 години, като повечето паркинсоници развиват заболяването след 50-тата си година.
 • Хората, които са развили Паркинсон,  най-вероятно не са могли да направят нищо, за да предотвратят болестта.

Рискови фактори за паркинсоновата болест

Въпреки че се смята, че комбинация от генетични фактори и такива, свързани с околната среда, вероятно са  причината за паркинсоновата болест, изследователите все още не знаят какво точно причинява това прогресиращо и инвалидизиращо заболяване. Има обаче доказателства, че при някои хора рискът да развият болестта е по-висок.

Според изследванията следните фактори са рискови за развитие на паркинсонова болест:

 • Възраст. Напредването на възрастта е факторът, който най-сигурно се свързва с повишен риск от паркинсонова болест. Средната възраст на изява на болестта е 60 години, като повечето паркинсоници развиват заболяването след 50-тата си година. Само 5 до 10 % от хората развиват Паркинсон преди да навършат 40 години. В тези случаи е по-вероятно да играят роля генетични фактори.
 • Пол. При мъжете рискът от паркинсонова болест е малко по-висок.
 • Наследственост. Счита се, че да имаш родител или брат/сестра с паркинсонова болест почти удвоява риска от развитие на заболяването. Между 5 и 10 % от хората с Паркинсон имат член на семейството, който също е паркинсоник.
 • Генетична вариация. Изследователите понастоящем са фокусирали вниманието си върху специфичен ген, който се свързва с повишен риск от развитие на паркинсонова болест. Той пречи на мозъка да се освободи от токсините, в резултат на което умират здрави мозъчни клетки.
 • Мозъчна травма. Смята се, че хора, които са претърпели травми на главата, вследствие на които са загубили съзнание, може би имат повишен риск от развитие на паркинсонова болест.
 • Токсини от околната среда. Тежко или продължително излагане на определени токсини, по време на работа, (включително манган и други тежки метали), както и някои пестициди и хербициди, се свързва с повишен риск от Паркинсон.
 • Медикаменти. При хора, които са приемали сънотворни или лекарства срещу тревожност или депресия в продължение на една година или повече, може да има повишен риск от Паркинсон. Тази констатация обаче по-скоро се дължи на това, че в много ранните етапи на Паркинсон е възможно да се проявят депресия и тревожност, дори още преди да е диагностицирана болестта, а не на изследвания, че тези медикаменти причиняват Паркинсон. Според Джим Бек, вицепрезидент по научноизследователските въпроси във фондация „Паркинсонова болест“, между 50 и 70 % от болните развиват клинична депресия, а малко по-малко от половината от тях са страдали от депресия още преди да им бъде поставена диагнозата.

 Фактори, които намаляват риска от паркинсонова болест

Освен гореизброените фактори, които повишават риска от развитие на паркинсонова болест, изследователите са открили други, които се свързват с намален риск от изява на заболяването, а именно:

 • Кофеин. Хората, които консумират по-големи количества кофеин, изглежда са с по-малък риск да развият паркинсонова болест от онези, които консумират малко или изобщо не консумират кофеин.
 • Тютюнопушене. Някои изследвания показват, че хората, които пушат, е по-малко вероятно да развият паркинсонова болест, в сравнение с непушачите. Този извод обаче е доста спорен, защото най-вероятно се дължи на последица от заболяването, в резултат на която желанието за пушене при паркинсониците намалява. Затова и пушачите с Паркинсон са по-малко от непушачите. Като се има предвид, че свързаните с тютюнопушенето рискове са много по-сериозни от малкия шанс за намаляване на вероятността от развитие на паркинсонова болест, тютюнопушенето в никакъв случай не се препоръчва като профилактична мярка.

Какви всъщност са причините за паркинсоновата болест?

Въпреки че изследванията са идентифицирали определени фактори, които влияят върху риска от развитие на паркинсонова болест, голяма част от хората, засегнати от заболяването, нямат наследствена обремененост, генна мутация, мозъчни травми, не са се излагали на въздействието на токсини от околната среда и не са приемали антидепресанти, медикаменти за лечение на тревожност или приспивателни. Следователно, като се погледне цялостната картина, е почти невъзможно да се предвиди кой ще бъде засегнат от заболяването. Ако имате паркинсонова болест, най-вероятно не сте могли да направите нищо, за да я предотвратите.

Изследователите полагат усилия да разгадаят комбинацията от фактори, която причинява паркинсоновата болест, с надеждата, че ще открият нови начини за предотвратяване и, може би, за лечение на това хронично състояние.

Източник: http://www.everydayhealth.com/parkinsons-disease/parkinsons-disease-risk-factors.aspx

Свързани новини