Сръчност и болест на Паркинсон

Сръчност и болест на Паркинсон

Как мога да минимизирам конфузните проблеми със сръчността?

Проблемите, свързани с нарушената фина моторика на ръцете, може да включват несръчни опити да се извадят банкноти, дребни монети и кредитни карти на касата в магазина. Да си стоиш вкъщи е голямо изкушение, когато симптомите ти са очевидни, но така само лишаваш себе си и партньора си или приятелите си от възможността да прекарате приятно времето си заедно. А и така се изолираш. Истината е, че малко хора дори ще забележат симптомите ти. Треморът при прибирането на рестото се взема за внезапно разтреперване. Изпусната стъклена чаша по време на вечеря? Разлята супа? Случва се на всеки.

Как могат да се намалят притеснителните проблеми с нарушената сръчност, като непохватното бъркане за банкноти, ресто и кредитни карти на касата в магазина?

Някои пациенти с болест на Паркинсон започват едно безкрайно търсене на „съвършения“ портфейл, но проблемът не се ограничава до парите. Ключ за автомобил, театрална програма, стъклена чаша или чиния с храна на шведска маса, още по-зле дори – чиния и чаша заедно. Всеки изпуска разни неща. Просто това се случва по-често при пациентите с паркинсон, които винаги носят със себе си бремето на тази болест, което сякаш става все по-тежко с всеки неуспех.

Компенсаторните стратегии може да помогнат: да се използва голям портфейл за по-лесен достъп, рестото да се преброява предварително, да се избягва използване на дребни монети, да се помоли придружителят да държи чашата, докато чинията бъде хваната здраво и др. Когато се сблъскаш с нов проблем, помисли как най-добре да се справиш с него следващия път. И помни, че изпускането на монети е симптом на твоето заболяване, а не отражение на характера ти. Колкото по-често излизаш от къщи, толкова повече хората ще те виждат, а това означава по-голямо приемане от другите, както и по-голяма увереност. Болестта на Паркинсон не трябва да бъде затвор.

Източник: https://www.michaeljfox.org/understanding-parkinsons/living-with-pd/topic.php?dexterity

Свързани новини