Страдащите от Паркинсон имат различни смущения в съня

Страдащите от Паркинсон имат различни смущения в съня

Смущенията в съня се различават между подвидовете на болестта на Паркинсон и вероятно отразяват тежестта на заболяването, съобщават японски учени.

„Нашето проучване показва, че има значителна връзка между смущенията в съня и двигателната симптоматика при болните с Паркинсон”, обяснява д-р Кейсуки Сузуки от Медицинския университет в Точиги.

За целите на проучването д-р Сузуки и съавтори подбират 436 пациенти с неврологичното заболяване, лекуващи се в седем университетски болници в региона Канто в Япония. В изследването те включват и 4001 души, които са клинично здрави.

Пациентите с болест на Паркинсон биват разделени на групи в зависимост от двигателните смущения, които се срещат при тях: 157 (36%) са с треперене, 234 (54%) са с нестабилност при ходене и поддържане на дадена поза и 45 (10%) са и с двата симптома.

Според авторите участниците с болест на Паркинсон имат повече смущения със съня от здравите и същевременно се оплакват по-често от сънливост през деня като и дветеявления се срещат с по-голяма тежест при болните с нестабилност в походката.

Според резултатите от проучването, колкото по-изявени са смущенията в съня, толкова по-напреднал е стадият на заболяването. Същевременно, промените в съня допринасят за свързаната с болестта инвалидизация.

Учените вече са наясно, че хората с болест на Паркинсон имат повече проблеми със заспиването и съня от здравите. Въпреки това е необходимо провеждането на още изследвания, които да установят защо при болните, при които водещ симптом е треперенето са с по-слабо засегнати мозъчни центрове, отговарящи за съня от тези с промени в походката и поддържането на позата.

Свързани новини