Странични ефекти на антипаркинсоновите медикаменти

bolest_parkinson

Странични ефекти на антипаркинсоновите медикаменти

Всички лекарства могат да имат нежелани странични ефекти, включително тези, които се използват за лечение на симптомите на паркинсоновата болест. Може да забележите, че лекарството срещу Паркинсон Ви e действало, когато сте започнали да го приемате, но с времето това  се е променило и са се проявили странични ефекти.

Изчерпване на ефекта на еднократната доза

Когато антипаркинсоновото лекарство действа добре, симптомите на паркинсоновата болест се контролират ефективно. Това е т.нар. фаза на „включване“ (време, през което се наблюдава добра подвижност). Когато няма добър контрол върху симптомите и те не се повлияват от медикаментозната терапия, говорим за фаза на „изключване“ (състояние на затруднена подвижност или липса на такава). С прогресиране на заболяването някои хора откриват, че еднократната доза започва да действа за по-кратък интервал от време, в сравнение с преди. Това явление се нарича „изчерпване на ефекта на еднократната доза“.

Понякога ефектът от изчерпване на действието на дозата може да настъпи внезапно и тогава има рязка промяна от период на включване, в който сте способни да правите всичко, което искате, и симптомите Ви са под контрол, към период на изключване, в който не сте в състояние да правите нещата, които бихте искали, като например да ходите. Това може да се случва все по-често с напредване на заболяването и да установите, че времето, в което сте в състояние на подвижност, е намаляло.

Възможно е, също така, да се проявят флуктуации както в двигателните, така и в недвигателните симптоми. Недвигателните симптоми, които могат да се проявят в резултат на изчерпване на ефекта на еднократната доза, са тревожност, обилно изпотяване, забавена мисъл, умора и чувство на безпокойство и потребност от непрекъснато движение.

Неволеви движения

Като страничен ефект от антипаркинсоновите медикаменти може също да се проявят неконтролируеми тикообразни движения (дискинезии), които се извършват несъзнателно. Тези движения могат да засегнат ръцете, краката, главата или цялото тяло.

Отначало дискинезиите се проявяват в „пика на дозата“, когато концентрацията на леводопа в кръвта ви е най-висока, но впоследствие може да се появят по всяко време като страничен ефект от продължителната употреба на медикамента. Такива движения могат също да се проявят и ако не приемате медикамента си редовно или ако приемате по-голямо количество , отколкото Ви е предписано.

Тъй като двигателните флуктуации и неволеви движения са свързани с лечението с леводопа, тяхното овладяване може да е трудно. Намаляването на дозата на леводопа може да ги облекчи, но от друга страна може отново да върне други симптоми, като ограничена подвижност или по-голяма скованост. С прогресиране на състоянието Ви, неволевите движения могат все по-често да се проявяват в ежедневието.

Тези движения често се появяват, когато сте в стресова ситуация, например при посещение в болницата за преглед при лекуващия Ви лекар, но обикновено отслабват и изчезват, когато се успокоите.

 

Халюцинации и налудничави идеи

Те могат да бъдат нежелан страничен ефект от антипаркинсоновото лекарство и/или да са свързани със самото заболяване.

Нарушения в контрола на импулсите/Импулсивно и компулсивно поведение

Нарушенията в контрола на импулсите, които е възможно да се проявят, са нежелана лекарствена реакция на някои видове антипаркинсонови медикаменти.

Тези нарушения засягат сравнително малко хора, но могат да се отразят много сериозно на техния живот и този на семейството им. При повечето от пациентите, тези нарушения се лекуват с допаминови агонисти, но импулсивни и компулсивни прояви може да има и при паркинсоници, които приемат някои от другите антипаркинсонови медикаменти.

Импулсивното поведение се характеризира с невъзможност да се устои на изкушението да се извършат определени дейности, като хазартни игри, прекалено пазаруване или преяждане.

Хиперсексуалността е свързана с концентриране върху сексуални чувства и мисли. Сексуалните импулси стават по-силни и може да се проявят в неподходящи моменти или към лица, различни от партньора Ви. Някои паркинсоници може да започнат да посещават порнографски сайтове. Други може да се държат по социално неприемлив начин или да посещават проститутки.

Компулсивното поведение е свързано с непреодолим подтик или импулс да се действа по определен начин, често включващ повтарящи се действия (ритуали), за да се намали тревогата или напрежението, породени от натрапчивия импулс. Този вид поведение често включва ритуали на броене или събиране и подреждане на предмети по определена схема.

Ако имате такива прояви, веднага поговорете с личния си лекар или специалист. Семейството Ви също трябва да знае, че съществува такъв потенциален страничен ефект, за да може да следи за евентуални необичайни признаци. Важно е да бъдете откровени за всичко, което се случва, въпреки че може да се срамувате от някои прояви на такъв вид поведение и да Ви е неудобно да разговаряте със здравен специалист за тях.

Помнете, че това поведение няма да Ви злепостави. Вашият лекар е разговарял с много други хора с подобни проблеми и всичко, което споделите с него, е поверително.

Синдром на нарушена допаминова регулация

Този синдром се проявява, когато хората, водени от желание за по-бърз или по-дълготраен ефект от медикамента, приемат по-голяма доза от предписаната. Приемът на твърде голямо количество леводопа може да доведе до появата на резки неволеви движения (дискинезия).

Абстинентен синдром при допаминов агонист
Този синдром може да се прояви при внезапно спиране на приема на допаминови агонисти, например в резултат на импулсивно или компулсивно поведение. Тогава могат да се проявят симптоми като депресия, тревожност или болка. Всяко преустановяване на приема на антипаркинсоновите медикаменти трябва да става постепенно и под наблюдението на специалист, за да се избегне рискът от проявата на този синдром.

Свързани новини