Упражнения за подобряване силата на гласа при Паркинсон

Промените в гласа са сред онези първи симптоми, които могат да Ви подскажат, че с Вашия близък нещо се случва. Те се появяват много преди да се разгърне цялостната картина на паркинсоновата болест, с характерните за нея тремор, тромавост и загуба на равновесие. Ако човекът, за когото се грижите, страда от забавяне на речта и промяна на силата на гласа, терапията Lee Silverman Voice Treatment може да е от полза.

Lee Silverman Voice Treatment – LOUD (LSVT LOUD) е терапия, предназначена за хора, които имат проблеми с говора. Тя е създадена от речовия терапевт д-р Лорийн Рамиг и е фокусирана върху увеличаване на силата на гласа чрез практикуването на определени упражнения. Вариантът на тази терапия, известен като LSVT BIG, се използва при лечението на затрудненията с речта, които предизвикват двигателните симптоми на паркинсоновата болест.

Д-р Лорийн Рамиг започва проучване върху рехабилитацията при Паркинсон докато е асистент-професор в Департамента по езикови, говорни и свързани със слуха проблеми в Университета Колорадо. Тя била потърсена за съдействие от колега, който имал нужда от помощ при лечението на своя пациентка – г-жа Lee Silverman , изпитваща сериозни затруднения в говора, в следствие на Паркинсон. За да ѝ помогне, д-р Рамиг създала система от специални упражнения,  които включвали по един час занимания, четири пъти в седмицата. Целта била чрез изпълнението им да се стимулират гласните струни и по този начин да се облекчи говорът на жената. За съжаление обаче малко след това г-жа Silverman починала, а лекарката решила да нарече своята система в нейна чест – Lee Silverman Voice Treatment.

В първоначалния си вариант терапията, освен упражнения, включвала цялостна грижа за паркинсоника, вкл. начин на хранене, на почивка и т.н. В последствие обаче, по желание на близките на пациентите, които настоявали за метод, който да им помогне по-лесно да общуват със своите любими хора, д-р Рамиг създала курс, фокусиран специално върху подобряване на говорните способности.

Демонстрация какви упражнения включва LSVT BIG можете да видите в следното ВИДЕО.

Източник: https://www.martinhealth.org/

Свързани новини