Физическите упражнения и болестта на паркинсон

Физическите упражнения поддържат тялото в добра форма, карайки сърцето и белите дробове да работят по-усилено и укрепват мускулите.  Затова те са много важни и за здравето на мозъка, особено на пациентите с Паркинсон. Учените смятат, че физическите упражнения помагат на мозъка да поддържа вече изградените, стари връзки, да образува нови  такива и да възстановява изгубените.

При паркинсоновата болест има увреждане и загуба на неврони. До момента, в който бъдат диагностицирани, пациентите може да са загубили до 80% от тях.

Дори и тогава, обаче, мозъкът продължава да се бори. Във времето между началото на болестта и момента на поставяне на диагнозата той се адаптира, реагира на нови преживявания и научава нови моторни умения. Този феномен се нарича невропластичност. Физическата активност всъщност може да стимулира невропластичността.

Извлечете максимума

За да имат максимална полза, упражненията трябва да бъдат специфични и насочени натам, където има дефицити – тренировките за сила, например, имат за цел да заздравят мускулите. Упражненията за гъвкавост пък могат да предотвратят контрактури (ограниченa подвижност на ставите) – характерно за Паркинсон усложнение.

Антипаркинсоновите медикаменти помагат за намаляване на мускулната ригидност (скованост), подобряват скоростта и координацията на движенията и намаляват тремора. С прогресиране на заболяването обаче пациентът може да изпитва моторни флуктуации, известни като периоди на „включване“ и „изключване“. Когато пациентът е в период на „включване“, двигателните симптоми се контролират добре и движенията на пациента са почти нормални. В периода на „изключване“, когато действието на медикамента се изчерпва, движенията се забавят или са силно затруднени. Хората с тежки периоди на „включване“ и „изключване“ могат да извлекат максимална полза от своето време на „включване“, като правят повече физически упражнения.

За да бъде по-лесно на пациентите с Паркинсон да се занимават с физически упражнения, физиотерапевтите ги насърчават да следват следните четири принципа:

  1. Настройте се предварително за тренировката и изпълнявайте упражненията внимателно и концентрирано.
  2. „Разбийте“ тренировката на по-малки части.
  3. Избягвайте да правите две неща/движения едновременно, за да избегнете риска от падания.
  4. Оптимизирайте средата, в която живеете. Използвайте постелки за под в банята, които не се пързалят, осигурете повече място за преминаване през стаите чрез разместване на мебелите, отстранете препятствията по пътя, като обувки и електрически кабели, и избягвайте да носите чехли.

Добре е да знаете, че физическите упражнения могат да облекчат не само моторните, но и немоторните симптоми на паркинсоновата болест, като проблеми със съня или депресия, както и вторичните усложнения, като сърдечносъдови заболявания и остеопороза.

Източникhttps://www.sgh.com.sg/about-us/newsroom/News-Articles-Reports/Pages/ExerciseforParkinsonspatients.aspx

В следващата статия очаквайте примерни упражнения за увеличаване на подвижността, поддържане на изправена стойка и подобряване на равновесието на хора с Паркинсон.

Свързани новини