Хранене при хора с напреднал Паркинсон

Хранене при хора с напреднал Паркинсон

Полезни съвети

Като се храните здравословно, занимавате се с физически упражнения, според възможностите си, и се консултирате редовно със специалистите, които се грижат за Вас, ще си осигурите възможно най-добро качество на живот.

Диета

Няма определена диета за хората с Паркинсон, просто е важно да се храните разнообразно, за да можете да си набавяте хранителните вещества, витамините и минералите, от които имате нужда.

С прогресирането на Паркинсон могат да настъпят промени в теглото и някои хора откриват, че отслабват. Това може да се дължи на проблеми с преглъщането или двигателни симптоми, при които мускулите Ви работят постоянно. Поискайте от своя личен лекар да ви насочи към диетолог, който ще обсъди с вас диетата Ви и начините да си доставите хранителните вещества, необходими за поддържане на здравословно тегло.

Протеини и леводопа

Приемането на леводопа заедно с храната понякога помага за намаляване на усещането за гадене. При някои хора обаче протеините (които се съдържат основно в месото, рибата, яйцата, сиренето и бобовите култури) възпрепятстват действието на леводопа, като пречат на ефективното усвояване на медикамента от организма. Ако това важи и за Вас, може да е удачно да приемате медикамента си половин час преди хранене.

Хранене при затруднено преглъщане

Проблемите с преглъщането могат да Ви попречат да се храните както трябва. Тогава е необходимо да Ви насочат към диетолог, който да Ви помогне да планирате диетата си.

Диетологът може да Ви препоръча:

  • Да избягвате плътни или жилави меса, или да ги консумирате със сос за по-лесно преглъщане. Може и да опитате с риба, тъй като месото на рибата обикновено е много нежно (като внимавате за кости).
  • Да опитате алтернативни видове храни, например по-гъсти кремообразни супи, а не чорби и бульони и такива, в които има парчета.
  • Да добавяте „екстри“ към храната, например сметана, масло, захар или мед, които ще направят храната по-питателна и с по-добър вкус.
  • Да пасирате или смилате храната или да използвате сосове на млечна основа за повече енергия.
  • Да използвате сгъстители, например мляко на прах, картофено нишесте, яйчен прах или кисело мляко за по-голяма плътност на пюрираната храна.
  • Да се храните на малки хапки.
  • Ако носите протеза, да се уверете, че Ви е по мярка.
  • Да опитате да замените хляба с картофено пюре, паста или нудъли.
  • Да замените сухите крекери или препечения хляб с меки бисквити.
  • Да пиете вода с лед или други напитки, докато се храните – това ще улесни дъвченето и преглъщането.

Специални съдове и прибори за хранене

Някои хора намират за полезни специалните приспособления за хранене, като чаши с широка основа и двойна дръжка или неразливащи се чаши с накрайник, адаптирани прибори и чинии с вътрешен ръб.

Алтернативни възможности за хранене

При някои пациенти с напреднал Паркинсон проблемите с преглъщането стават толкова тежки, че може да се наложи да се прибегне към алтернативни възможности за хранене. Това включва изкуствено хранене с хирургично въведена сонда, която доставя хранителните вещества директно в стомаха.

Можете да обсъдите този въпрос с лекуващия си лекар. По време на разговора задайте всички въпроси, които имате, защото така ще можете да направите информиран избор дали искате да Ви бъде поставена сонда.

Свързани новини