Храни, които помагат при болест на Паркинсон

Болестта на Паркинсон може първо да причини тремор в едната ръка. С времето това заболяване на централната нервна система прогресира, водейки до забавяне на движенията и скованост, тъй като нервните клетки в мозъка започват да се разпадат и намаляват. Според Медицинския център при Университета на Мериленд болестта засяга мъжете и жените поравно, най-често след 60-годишна възраст. За това заболяване няма лечение, но медикаментите и здравословната диета могат да помогнат за облекчаване на симптомите, да предотвратят потенциални усложнения и да подобрят качеството на живот.

Ленено семе, орехи и рапично олио

Лененото семе, орехите и олиото от рапица са най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини – есенциални киселини, които играят важна роля за мозъчната функция. Въпреки че изследванията в тази област са ограничени, учените потвърждават, че омега-3 мастните киселини може да помогнат за предотвратяване или намаляване на негативните ефекти на заболявания, засягащи мозъка, включително болест на Паркинсон. За предпочитане е лененото семе да се консумира смляно, а не на цели зърна, защото така най-добре се усвояват полезните вещества. Цялото ленено семе обаче може да помогне за облекчаване на запека, който често се среща при пациентите с паркинсон. Консумирайте смляно ленено семе и орехи самостоятелно или като добавка към кисело мляко, зърнени закуски и печени ястия. Рапичното олио пък осигурява здравословна алтернатива на по-малко здравословни източници на мазнини, като масло, маргарин и мас.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са най-добрите източници на антиоксиданти – вещества в храната, които засилват способността на организма да се бори с инфекции и болести. Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, според Медицинския център при Университета на Мериленд увеличаването на приема на антиоксидантите – витамин С и витамин E, може да намали нуждата от антипаркинсонови медикаменти. Плодове и зеленчуци, в които съдържанието на витамин С е особено високо са червените и зелените чушки, цитрусовите плодове, ягодите, кивито, пъпешите, доматите, зеленолистните зеленчуци, броколи, брюкселското зеле и тиквата. Авокадо, къпини, гуава, манго, папая, листно цвекло (манголд), тиква, пащърнак и картофи доставят на организма достатъчни количества витамин Е.

Млечни продукти

Паркинсоновата болест често се придружава от остеопороза – състояние, което се характеризира с чупливи, склонни към фрактури кости. Тъй като самата болест на Паркинсон увеличава риска от болезнени падания и травми, приемът на достатъчно количество от заздравяващи костите нутриенти, като калций и витамин D, е жизненоважно според Керъл Травис, диетолог към Фондация „Паркинсонова болест“. Добре е по-често да избирате млечни продукти като източници на калций, защото от тях организмът усвоява калция по-ефективно, отколкото от соята и другите растителни източници на калций. Добри варианти са нискомасленото прясно мляко, киселото мляко, кефира и изварата.

Кафе и кофеин

Кафето и кофеинът може да помогнат за предотвратяване на загубата на химикала домапин в мозъка, което е характерно за паркинсоновата болест. По тази причина Медицинският център при Университета на Мериленд препоръчва консумацията на кафе и други източници на кофеин, включително зелен и черен чай, шоколад и безкофеиново кафе, което съдържа много малки количества от този стимулант. Тъй като прекомерният прием на кофеин може да засили тремора и проблемите със съня и да увеличи загубата на калций, не прекалявайте с количествата. Ако сте много чувствителни към кофеин, консултирайте се с лекаря си относно подходящото за вас количество, което можете да приемате.

 

Източник: http://www.mymedclinic.info/2015/11/12/foods-that-fight-parkinsons/

Свързани новини