10 ранни симптомa при болест на Паркинсон

Болестта на Паркинсон се появява постепенно и ранните й симптоми често са неспецифични и остават незабелязани дълго време. Ако разпознавате някоя от описаните промени, това не означава непременно, че страдате от заболяването. В случай че виждате няколко от тях обаче е препоръчително да се свържете със специалист.

Треперене

Забелязвали ли сте леко треперене в пръстите, китките или долната челюст докато почивате? Това е един от най-ранните белези на болестта на Паркинсон.

Кога да не се притесняваме?

Треперенето е нормално след физическо натоварване, при стресови ситуации или при наранявания. Среща се и при прием на някои лекарства.

Промяна в почерка

Начинът, по който изписвате буквите и по-специално ситният почерк и струпването на думите в края на страницата се стреща сравнително честo при болестта и се нарича микрография.

Кога да не се притесняваме?

Понякога почеркът се променя с възрастта, при схващане или травма на ръцете или при влошено зрение.

Загуба на обоняние

Ако вече не усещате характерни миризми като тази на банани, кисели краставички или канела, може би е разумно да се обърнете към Вашия личен лекар.

Кога да не се притесняваме?

Обонянието може да се промени при редица състояния- от обикновена хрема до бременност, но след като отминат тези състояния се възстановява и способността да разпознаем храната по нейната миризма.

Проблеми със съня

Те се проявяват под формата на безсъние или неспокоен сън. Дори и да не знаете за това, партньорът Ви може да забележи активни и внезапни движения докато спите, което също е ранен симптом на болестта на Паркинсон.

Кога да не се притесняваме?

Неспокойният сън сам по себе си не е повод за притеснение, а леките внезапни движения при заспиване и преди събуждане са често срещани.

Трудности в движенията и промяна в походката

Страдате ли от скованост в крайниците и гърба? Променено ли е движението на ръцете Ви при ходене? Понякога сковаността е временна и отминава при раздвижване, но ако това не се случи, може би става въпрос за ранна проява на болестта на Паркинсон. Характерно за заболяването е скованост и болка в рамото и таза, а пациентите често се оплакват, че чувстват краката си „залепени за пода”.

Кога да не се притесняваме?

В случай, че имате травма на рамото, таза или на крайник, Вашите движения ще са ограничени до окончателното излекуване.

 

Констипация

Друг ранен белег на заболяването е забавеното изпразване на червата.

Кога да не се притесняваме?

При недостатъчно количество вода и фибри в храната констипацията е често последствие. Друга причина би могла да е прием на някои аналгетици.

Промяна в гласа

Ако гласът Ви звучи по-тих и дрезгав, това е алармиращ симптом, който е необходимо да споделите с Вашия лекуващ лекар.

 

Кога да не се притесняваме?

Промяната в гласа е често усложение от инфекциите в дихателните пътища, но след отминаване на болестта, той се възвръща към обичайния му тон и тембър.

 

Масковидно лице

В случай, че околните забелязват, че лицето Ви губи обичайната си мимика и изразителност, може да страдате от ранен симптом на болестта на Паркинсон. Състоянието се нарича „масковидно лице” и е сред характерните прояви на заболяването.

Кога да не се притесняваме?

Приемът на някои лекарства или възпалението на лицевия нерв може да променят временно лицевите Ви изражения.

Чувство за замайване

Замайването и припадъците, особено след рязко ставане от стол са тревожен белег на болестта.

Кога да не се притесняваме?

Този вид замайване сам по себе си не е гаранция, че страдате от болестта на Паркинсон, но ако се случва често е необходимо да се консултирате със специалист.

Промяна в стойката

В случай, че изпитвате затруднения да стоите с изправен гръб или близките Ви забелязват, че се прегърбвате и губите равновесие, трябва да отидете на лекар.

 

Кога да не се притесняваме?

Промяна в положението на гръбначния стълб се среща при травма или хронична болка. Друга възможна причина е развитието на остеопороза.

Свързани новини