12 000 души в България са засегнати от паркинсоновата болест

Болестта на Паркинсон засяга над 6 милиона души в света и е на второ място по честота сред невродегенеративните заболявания след болестта на Алцхаймер. Около 12 хиляди са българите с болестта на Паркинсон, като 10% от тях са в напреднал стадий, съобщават от Българското дружество по неврология по повод 11 април – Световния ден за борба с болестта на Паркинсон. 

Заболяването засяга главно мъже и жени над 50 години и е познато най-вече с характерното за него „треперене“.

Несръчност с едната ръка, промени в почерка, намаляване силата на гласа и загуба на обоняние са издайниците на болестта. 

За болните съществуват модерни терапии, които могат да облекчат състоянието им, но те биват избирани и прилагани от специалисти при строго индивидуален подход към всеки пациент. Целта е хората да запазят или подобрят качеството си на живот, като забавят развитието на болестта. България разполага с всички възможности за добър контрол на заболяването, които се прилагат и в чужбина, гарантират българските невролози. 

През ноември м.г. стартира кампанията „Върни си контрла над Паркинсона“ по инициатива на Българското дружество по неврология (БДН) и на Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. В нея са участвали 11 невролози от 7 града в страната, които са прегледали над 250 пациенти с вече установена паркинсонова болест. В същия период и над 800 души са се свързали с националната телефонна линия за късен Паркинсон, за да се информират за болестта.

Причините за заболяването все още са неизвестни. Дълго се е смятало, че роля имат някои фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди, но все още науката няма точен отговор дали е така, отбелязват от БДН. 

Източник: БНР

Свързани новини