13 хиляди болните от паркинсон у нас, 10 % – в тежък стадий

13 хиляди болните от паркинсон у нас, 10 % – в тежък стадий

11.04.2016 г.

Около 13 000 души са болните от паркинсон в България. 10 % от тях, над 1200 души, са в тежък стадий на болестта. Това стана ясно на пресконференция в УМБАЛ „Св. Наум“, посветена на Световния ден за борба с болестта на Паркинсон.

През целия месец април в 6 града в страната ще се провеждат безплатни прегледи за пациенти с паркинсон. В София прегледи ще правят в болница „Св. Наум“. Пациенти ще бъдат преглеждани безплатно и във Варна, Плевен, Пловдив, Стара Загора и Русе. Записванията започват след 11 април, а допълнителна информация пациентите могат да получат тук:

В глобален мащаб болестта засяга 0,15% от цялото население. Болестността нараства с увеличаване на възрастта. Около 3% са болните на възраст от 65 до 80 години, а 10% са засегнатите над 80 г.

Средната възраст, на която най-често се проявява болестта, е 60 години. Среща се обаче и сред по-младите – под 30-годишна възраст.

„Моето желание е да видя пациенти, които са били на легло, как тичат и се усмихват“, сподели Васил Настев от „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“.

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Наум“, акад. проф. д-р Иван Миланов, и пациенти откриха кът с лалета – символа на заболяването, който е разположен в градината пред централния вход на болницата.

Източник:https://news.bg/health/13-hilyadi-bolnite-ot-parkinson-u-nas-10-v-tezhak-stadiy.html

Видео:https://news.bg/health/13-hilyadi-bolnite-ot-parkinson-u-nas-10-v-tezhak-stadiy.html

Свързани новини