Практическа информация и съвети за хора, грижещи се за паркинсоници

Практическа информация и съвети за хора, грижещи се за паркинсоници

5 април 2017

Болногледач или обгрижващо лице е човек, който се грижи за член на семейството си, партньор или приятел, нуждаещ се от помощ и подкрепа, обикновено без да получава заплащане за грижите, които полага.

Какво е паркинсонова болест?

Паркинсоновата болест е прогресиращо невродегенеративно заболяване. При болните от Паркинсон има недостиг на химическо вещество, наречено допамин, защото някои от нервните клетки в мозъка, които го произвеждат, са умрели. Липсата на допамин води до забавяне на движенията и следователно е необходимо повече време за извършване на различните действия. Симптомите, които най-често се асоциират с паркинсоновата болест, са тремор и скованост, но заболяването не засяга само движенията, а се характеризира и с редица други оплаквания.

Грижи за болен от Паркинсон

Не всички болни от Паркинсон имат едни и същи симптоми, а освен това те не се проявяват в определен ред, не прогресират с една и съща скорост или по един и същи начин. Много хора откриват, че заболяването им се отразява различно всеки ден, дори всеки час. Затова няма смисъл да сравнявате начина, по който прогресира паркинсоновата болест при човека, за когото се грижите, с този при други болни от Паркинсон.

Човек, който току-що е диагностициран с Паркинсон, може да не се нуждае от помощ в ежедневните дейности, но за него може да е важно да има емоционална подкрепа и някой, с когото да поговори. С течение на времето и развитието на паркинсоновите симптоми лицето, за което се грижите, може да започне да разчита повече на Вашата подкрепа. Ето защо е важно да знаете как да получите помощта, от която се нуждаете, в ролята си на обгрижващо лице.

Медикаменти при Паркинсон

С медикаментите за лечение на паркинсоновата болест могат да бъдат свързани едни от най-големите притеснения в ежедневието на болния от Паркинсон. Човек, който страда от това заболяване, може да има сложен лекарствен режим и да приема множество различни таблетки в точно определени часове всеки ден. Да отговаряш за даването на лекарствата може да бъде малко фрустрираща задача, особено с прогресиране на заболяването. Обърнете се за помощ към своя личен лекар или към фармацевт, за да проучите по-добре видовете медикаменти и кога и как се приемат. За по-голямо удобство и улеснение може да запишете тази информация в таблица или дневник. Това, че имате информацията в писмена форма, ще Ви помогне при обсъждането със съответния здравен специалист. След като разполагате с тази информация, можете да планирате режима около това, с което се занимавате, и така ще имате възможност да поддържате добър стандарт на живот и да продължите да се занимавате с нещата, които Ви доставят удоволствие. Информацията ще бъде от полза също и при планиране на специални случаи, например почивки.

Импулсивно и компулсивно поведение

Импулсивното и компулсивното поведение е страничен ефект от някои антипаркинсонови медикаменти. Компулсивното поведение е свързано с тревожността и се характеризира с появата на натрапчиви мисли. Когато страдащият започне да приема тези натрапчиви мисли, тогава започва да развива тревожност, основана на страха, че нещо лошо ще се случи с него или с неговите близки. Страдащият чувства, че принудително трябва да извършва ирационални, отнемащи време действия, за да отстрани тревожността. Някои от болните развиват сексуални натрапчиви мисли и стават хиперсексуални. Други стават зависими от различни действия като например подреждане на предмети по определен начин, непрекъснато миене на ръцете или избор на някой точно определен маршрут.

Импулсивното поведение пък е свързано с действия, които не са предварително обмислени, а са плод на моментен импулс. Често под въздействието на такъв импулс хората вършат неща, за които след това съжаляват. Пример за импулсивно поведение е пристрастяването към хазартни игри, преяждането, безконтролното пазаруване.

Въпреки че сравнително малък брой хора имат такива прояви, този вид поведение може да окаже огромно въздействие върху самия болен и хората около него. Важно е за всички болни от Паркинсон, преди да започнат да приемат назначената им медикаментозна терапия, да бъде направена оценка на рисковите фактори за прояви на импулсивно и компулсивно поведение.

Понякога хората с такова поведение не осъзнават, че имат проблем или не разбират какви ще бъдат последствията от него. Затова е важно да наблюдавате поведението на човека, за когото се грижите. Някой с импулсивно и компулсивно поведение може да бъде потаен и да крие с какво се занимава, но ако забележите нещо необичайно, е важно веднага да се посъветвате със здравен специалист.

Внимавайте за следните признаци за импулсивно и компулсивно поведение у човека, за когото се грижите:

  • Напълнял ли е напоследък? За напълняването може да има редица причини, но то може да е признак и за неконтролируемо преяждане.
  • По-рядко ли от обичайното говори за своите лични финанси?
  • Започнал ли е да колекционира или да подрежда по определен начин разни предмети?
  • Забелязали ли сте повтарящи се действия и ритуали?
  • Ако болният от Паркинсон е Ваш партньор или съпруг/а, забелязали ли сте да има повишено либидо или промяна в сексуалното му/ѝ поведение?
  • Започнал ли е по-често да пазарува от обикновено?
  • Прекарва ли повече време от обичайното на компютъра си (може би в уебсайтове на електронни магазини или с хазартни игри)?
  • Приема ли по-голяма доза от предписания му медикамент за лечение на Паркинсон, отколкото трябва?
  • Има ли изблици на агресия?
  • Има ли наследствена обремененост със зависимост от хазарт или алкохолизъм, или което и да е поведение, описано по-горе?

Източник: The Carer’s guide/ https://www.parkinsons.org.uk

Свързани новини