7 начина да се движим повече през деня, ако сме болни от паркинсон

Според изследване на Мичиганския университет повишаването на ежедневната физическа активност или изпълнението на прости ежедневни задачи може да бъде достатъчно за подобряване на моторните симптоми на болестта на Паркинсон. Обичайните ежедневни дейности може дори да имат по-голям ефект от енергичните физически упражнения.

Разбира се, когато имате двигателно нарушение, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Моторните симптоми, като „замръзнала походка“, затрудняват двигателната активност, докато немоторните симптоми, като апатия, умора и депресия могат да намалят мотивацията за движение.

Хора, страдащи от болестта на Паркинсон споделиха любимите си прийоми и най-подходящи съвети за това как да се движите повече в ежедневието си: 

  1. Настройте алармата на ръчния си часовник, компютъра или телефона си, така че да ви подсеща да ставате и да се раздвижите. Ако работите по някакъв проект, ще забележите, че бързата разходка или няколко разтягащи упражнения също подобряват и концентрацията.

Коментар от Керълин Минкс:

„Използвайте устройство със звуков сигнал. То ще ви подсеща, да кажем на всеки половин час, да се раздвижите, а също и да правите малки почивки, докато работите и да разпределяте времето за заниманията си. Аз например имам много стилен и „хитър“ таймер „Алеси“. Имам големи проблеми с гърба и се изкушавам да не ставам от стола по цял ден, но знам, че това има обратен ефект.“

Коментар от Кристиан Мьогел:

Планирам 5-10-минутни почивки на всеки 2 часа, през които ставам, разхождам се насам-натам из къщата и след това отново се залавям за работа. Това, освен че е физическо упражнение, освобождава мозъка и помага да се съсредоточиш върху предстоящите задачи. Поставям си малки предизвикателства, като малко по малко увеличавам натоварването и това ми помага да не губя концентрация/мотивация.“

  1. Поставете си постижима цел. Фитнес тракери като FitBit и Pebble (устройства, следящи биометрични показатели и синхронизиращи данните със специални софтуерни приложения) могат да ви помогнат да проследите колко точно се движите и да си поставите малки цели, така че да напредвате постепенно. Например, може да си поставите за цел да направите със 100 крачки повече от вчера.

Коментар от Скот Карлайл:

Аз си взех FitBit. Той ти дава възможност да си задаваш цели, можеш да се състезаваш с другите. Обикновено финиширам на опашката, но конкуренцията те кара да постигнеш повече, отколкото би постигнал, ако се състезаваш сам със себе си. Дори само заради това да се опиташ да направиш с 500, 100, 50 или само 5 крачки повече си струва.”

  1. Слушайте музика. Пуснете си любими песни, които ви карат да скочите и да се раздвижите. Изследванията сочат, че музиката може дори да помогне за подобряване на някои от симптомите на паркинсон, като например „замръзнала походка“. Много хора с паркинсон установяват, че движението в ритъма на определена музика им помага да излязат от епизод на замръзване.

Коментар от Ерика Хорнтал:

„Като физиотерапевт аз поощрявам пациентите си да търсят всяка възможност да се движат. Понякога е достатъчно само да се използва музика, за да се стимулира движението. Пуснете си любима песен и оставете тя да ви „движи“. Направете движението забавно и то няма да ви прилича на лечение.“

Коментар от Морийн Брадшоу:

Музика, движение, медитация, смях и ежеминутния самоконтрол ми помагат да се принудя да продължа още пет минути и после още пет и т.н. Музиката за мен е магия – тя променя движенията, прави ги по-грациозни. Диагностицираха ме преди 4 години.”

  1. Планирайте конкретни задачи, които ще ви накарат да се движите през деня. Когато си разпределяте задачите за деня с близките, изберете няколко, които изискват известно физическо натоварване, например да полеете цветята или да разчистите гардероба.

Коментар от Джуди Смит:

Аз и съпругът ми заедно съставяме списък с неща, които той трябва да свърши през деня: да сложи съдовете в миялната машина или да ги извади оттам, да поиграе с котката, да прибере пощата, но така, че никога да не прекарва повече от час в седнало положение без прекъсване.”

Коментар от Мери Матейс:

„Съпругът ми полива цветята вкъщи и в градината. Това занимание не е много натоварващо физически, но го кара да се раздвижи.“

Коментар от Деби Кер-Шоу:

Разчиствам шкафовете – това ме кара да се движа, без да се напрягам много. Също така всеки ден карам велоергометъра си.”

  1. Прекарвайте време с най-младите членове на семейството си или изведете кучето си на разходка. Децата и малките кученца никога не спират да се движат! Ако нямате куче, може да предложите помощта си на местния приют за бездомни животни и да разхождате техните кучета.

Коментар от Рик Охайон:

Моят fitbit тракер се грижи за точното отчитане на времето, а кучето ми ме кара да се движа. Разхождам кучето си на каишка 6-7 пъти дневно – кратки разходки, които обаче общо правят около 2 километра и половина. Кучето ми е старо, на 13 години, така че разходката и на него му се отразява добре. Поставил съм си за цел да се разхождаме най-малко по 5 километра на ден и много се старая да го правим, а понякога ходим и повече.”

  1. Помнете, че малките промени също имат значение. Лесно е да се мотивираш да дадеш повече от себе си, когато си започнал нови фитнес занимания, но да изкачиш още един етаж по стълбите или да паркираш далеч от входа на супермаркета също има значение и оказва положителен ефект.

Коментар от Джим и Линда Гейгър:

Има много начини за това….за трениране на фината моторика имам предвид – например аз изключвам електронния четец за книги. Независимо от това колко съм бавен, правя усилие да обръщам страниците на книгата, която чета или да сгъвам и разгъвам вестника. Вкъщи имаме стълби – качвам се и слизам по тях, после пак се качвам и слизам – съзнателно полагам усилия да повдигам краката си; също така пускам музика, докато бърша праха (движение в ритъм).”

Коментар от Крис Трейси :

След като ме диагностицираха прочетох един добър съвет (мисля, че беше на Джон Бол): да паркирам на най-отдалеченото място на паркинга пред магазина! Също и да ползвам стълбите. Всъщност да намирам скрити възможности да се движа повече.”

  1. Помислете дали да не се включите във фитнес група или да се консултирате с физиотерапевт, за да разберете дали и по-енергични упражнения няма да са ви от полза. Изследванията също показват, че ходенето, бягането, карането на колело, плуването и танците – всички те могат положително да повлияят на симптомите. С ваша помощ физиотерапевтът може да изготви подходяща за вас индивидуална програма за тренировки, която отговаря на вашата сила, гъвкавост и издръжливост.

Коментар от Джуди Горман:

Плувам всяка сутрин, освен когато съм болна. Това ми дава енергия да продължа. Всеки ден съм вкъщи, което е много…с тази горещина във Флорида… опитвам се да свърша това-онова у дома. Когато се уморя, лягам и си поспивам. Почивката много помага да се справяш с болестта си.”

Източник: https://www.michaeljfox.org/foundation/news-detail.php?ways-to-move-more-during-the-day-with-parkinson-disease

 

 

 

Свързани новини